Izravne upute

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 13:11-22

11 A stanovao je u Betelu jedan stari prorok. Njegovi mu sinovi dođoše i ispripovjediše mu sve što učini čovjek Božji onaj dan u Betelu, i riječi što ih je bio izrekao kralju. Kad su oni to bili ispripovjedili svojemu ocu, 12 upita ih njihov otac: »Kojim je putem otišao?« Sinovi mu pokazaše put kojim se bio uputio čovjek Božji, koji je bio došao iz Judine zemlje. 13 Nato on zapovjedi svojim sinovima: »Osedlajte mi magarca!« Kad su oni bili osedlali magarca, uzjaha ga on 14 i pojaha za čovjekom Božjim. Nađe ga gdje sjedi pod terebintom i upita ga: »Jesi li ti čovjek Božji koji je došao iz Judine zemlje?« On odgovori: »Jesam.« 15 Tad ga zamoli: »Hajde sa mnom kući i pojedi štogod!« 16 On odvrati: »Ne smijem se vratiti s tobom i s tobom ići. Ne smijem ni jesti ni piti s tobom na ovom mjestu. 17 Jer mi je riječ Gospodnja zapovjedila: Ne smiješ tamo ni jesti ni piti, niti se vratiti putem kojim si došao.« 18 Ali mu onaj odvrati: »I ja sam prorok kao ti. Anđeo mi je, po zapovijedi Gospodnjoj, naložio: Dovedi ga sa sobom kući, da jede i pije.« Tako mu je slagao. 19 I vrati se s njim, i jeo je i pio u njegovoj kući. 20 A dok su sjedili za stolom, dođe riječ Gospodnja proroku koji ga je bio doveo natrag. 21 On povika čovjeku Božjemu koji je bio došao iz zemlje Judine: »Ovako govori Gospodin: Jer nisi poslušao zapovijedi Gospodnje i nisi držao nalog što ti ga je dao Gospodin, Bog tvoj, 22 nego si se vratio i jeo i pio na mjestu za koje ti je rekao: Ne smiješ ni jesti ni piti, zato ne će tvoje tijelo doći u grob tvojih otaca!«

Jer mi je riječ Gospodnja zapovjedila.

1 Kraljevima 13:17

MOJA mlađa kći Britta silno je željela spavati u »krevetu za velike djevojke« u sobi svoje sestre. Svake bih ju večeri stavila u krevetić, pokrila i rekla da ću ju vratiti natrag ako me ne posluša. Skoro svake noći u hodniku bih zatekla svoju razočaranu djevojčicu i vraćala ju u njezin krevetić. Mnogo godina poslije saznala sam da njezina inače ljubazna starija sestra nije bila oduševljena da s njome dijeli sobu i uporno joj je govorila da čuje kako ju zovem. Britta je poslušala riječi svoje sestre, otišla me je potražiti ili se sama vratila u krevetić.

Slušanje pogrešnoga glasa može imati posljedice za sve nas. Kad je Bog poslao jednog čovjeka u Betel kako bi govorio u Njegovo ime, izričito mu je rekao da ništa ne jede ni pije dok je tamo, i da se ne vraća kući istim putem (r. 9). Kada ga je kralj Jeroboam pozvao da jede s njime, prorok je odbio slijedeći Božju naredbu. No kada ga je stariji prorok pozvao na ručak, čovjek je isprva odbio, ali je poslije popustio jer ga je prevario rekavši da mu je anđeo rekao da je to u redu.

Kao što sam i ja željela da Britta uživa u svome »krevetu za velike djevojke«, čini mi se da je Bog bio tužan jer čovjek nije poslušao njegove upute.

Bogu možemo vjerovati u potpunosti. Njegove su riječi naš put u život; mudri smo kada slušamo i poslušamo.

– Kirsten Holmberg

Božje riječi su bitne.