Osvježenje

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-20

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu. 20 Bogu i Ocu našemu slava u vijeke vijeka! Amen.

Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio.

Filipljanima 4:12

JEDNOGA posebno vrućeg dana, osmogodišnji Carmine McDaniel htio je biti siguran da će se njihov poštar osvježiti i neće biti žedan. Na stepenice trijema stavio je prenosivi hladnjak pun bočica osvežavajućih napitaka i vode. Nadzorna je kamera zabilježila poštarovu reakciju: »O, čovječe! Voda i sokovi. Hvala Bogu; hvala vama!« Carmineova mama kaže da on smatra svojom ‘dužnosti’ opskrbiti poštara hladnim napitcima, čak i ako oni nisu kod kuće.

Ta nas zgoda raznježuje, ali nas i podsjeća da postoji Onaj koji će ispuniti »svaku vašu potrebu po svome bogatstvu«, kao što je napisao apostol Pavao. Iako je bio u zatvoru i nije znao što ga čeka, bio je sretan zbog kršćana u Filipima. Bog je podmirio Pavlovu potrebu novcem koji su mu oni poslali. Crkva u Filipima nije bila bogata, ali su bili velikodušni, dajući Pavlu i drugima od svoga siromaštva (pročitajte 2 Korinćanima 8:1-4). Kao što su Filipljani podmirili Pavlove potrebe, Bog će podmiriti njihove »po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu« (Filipljanima 4:19).

Bog često šalje ‘okomitu’ pomoć koristeći ‘vodoravna’ sredstva. Drugim riječima, On nam pomaže koristeći druge ljude. Kada se u svojoj potrebi pouzdamo u Njega, učimo, poput Pavla, tajnu istinskog zadovoljstva (r. r. 12,13).

– Marvin Williams

Bog uvijek ima više od onoga što trebamo.