Kada jedan pati, svi pate

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:14-26

14 Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. 15 Ako reče noga: »Zato što nisam ruka, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 16 I ako reče uho: »Zato što nisam oko, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 17 Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio miris? 18 Ali eto Bog postavi udove, svaki od njih u tijelu, kako je htio. 19 A kad bi svi bili jedan ud, gdje bi bilo tijelo? 20 A sad su mnogi udovi, ali jedno tijelo. 21 A oko ne može reći ruci: »Ne trebam te«; ili opet glava nogama: »Ne trebate mi.« 22 Nasuprot, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 I s većim poštovanjem pazimo na one udove tijela koje smatramo manje uglednima. I svoje nepristojne udove pokrivamo s osobitom pristojnošću. 24 A naši pristojni udovi toga ne trebaju. Ali Bog je složio tijelo i slabijemu udu dao više časti, 25 da ne bude razdora u tijelu, da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26 Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi.

Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi.

1 Korinćanima 12:26

KADA je jedan od suradnika javio da neće doći na posao zbog jakih bolova, svi smo se zabrinuli. Nakon odlaska u bolnicu i jednog dana mirovanja, vratio se na posao i pokazao nam uzrok boli – bubrežni kamen. Zamolio je liječnika da mu ga da kao suvenir. Gledajući taj kamen, suosjećala sam s njim jer sam se sjetila svoga žučnog kamena od prije nekoliko godina. Bol je bila nepodnošljiva.

Zanimljivo je da nešto tako maleno može prouzročiti patnju cijeloga tijela. No to je upravo ono o čemu govori apostol Pavao: »Ako pati jedan ud, s njime pate svi udovi« (r. 26, K. S.) Kroz cijelo 12. poglavlje Pavao se koristi slikom tijela da opiše kršćane širom svijeta. Kad je Pavao rekao: »Ali je Bog složio tijelo« (r. 24), pritom je mislio na cjelokupno Kristvo tijelo – sve kršćane. Svi mi imamo različite darove i uloge. No s obzirom na to da smo svi dio istoga tijela, ako jedna osoba pati, svi patimo. Kada je drugi kršćanin progonjen, tužan ili u nevolji, patimo kao da i sami kroz to prolazimo.

Bol je natjerala moga suradnika da potraži pomoć koju je trebalo njegovo tijelo. U Kristovu tijelu nečija bol izaziva naše suosjećanje i pokreće nas da djelujemo. Možemo se moliti, ohrabrivati ili učiniti sve što je potrebno da pridonesemo ozdravljenju. Tako tijelo radi.

– Linda Washington

U tome smo zajedno.