Samo sekundu

Pročitajte: Psalam 39:5,6

5 Daj mi, Gospode, spoznati moju svrhu
i koja je mjera mojih dana!
Daj mi upoznati kako sam prolazan!
6 Eto, pedljem si izmjerio dane moje
i vrijeme je moje pred tobom kao ništa.
Svaki čovjek koji postoji samo je dah.

Daj mi upoznati kako sam prolazan!

Psalam 39:5

ZNANSTVENICIMA je vrijeme vrlo bitno. Krajem 2016. godine zaposlenici centra koji se bavi letovima u svemir u Marylandu (Goddard Space Flight Center) dodali su godini jednu sekundu. Zato ako vam se činilo da je prošla godina trajala malo dulje, bili ste u pravu.

Zašto su to učinili? Budući da se okretanje zemlje s vremenom usporava, godine traju malčice dulje. Kada znanstvenici bilježe vrijeme odašiljanja raznih letjelica i predmeta u svemir, moraju biti vrlo točni, na milisekundu. To je važno »kako bi programi za izbjegavanje sudara bili precizni«, rekao je jedan od znanstvenika.

Za većinu od nas sekunda više ili manje ne znači mnogo. Pa ipak, prema Svetome pismu, naše vrijeme i kako ga koristimo su važni. Primjerice, Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima 7:29 piše: »A ovo kažem, braćo: vrijeme je kratko.« Vrijeme koje imamo na raspolaganju da obavimo Božji posao je ograničeno i zato ga moramo iskoristiti vrlo mudro. Potiče nas i da dobro iskoristimo »vrijeme, jer su dani zli!« (Efežanima 5:16)

To ne znači da moramo brojiti svaku sekundu kao što to čine znanstvenici, ali kada razmišljamo o prolaznosti života (Psalam 39:5), sjetimo se važnosti mudrog iskorištavanja vremena.

– Dave Branon

Nemojte trošiti vrijeme – uložite ga.