Mjesto čekanja

Pročitajte: Psalam 70

2 Bože, spasi me;
Gospode, dođi mi brzo u pomoć!
3 Nek se postide i posrame koji mi rade o glavi!
Nek uzmaknu i nek se posrame koji mi žele nesreću!
4 U sramoti svojoj nek se vrate
koji dovikuju: »Ha! Ha!«

5 Nek se raduju i vesele u tebi svi koji tebe traže!
Neka govore uvijek: »Velik je Bog!«
svi koji ljube tvoje spasenje.
6 A ja sam siromah i jadan; Bože, priteci mi brzo!
Ti si moj pomoćnik i spasitelj.
Gospode, nemoj kasniti!

Budi tih pred Gospodom i strpljivo ga čekaj!

Psalam 37:7

»ČEKATI da riba zagrize ili čekati da vjetar podigne papirnatog zmaja. Ili čekati petak navečer… Svi nešto čekaju« – kaže dr. Seuss, pisac mnogih dječjih knjiga.

Velik dio života je čekanje, ali Bog nikada nije u žurbi ili se barem tako čini. »Bog ima vremena i odgađa«, kaže stara pouzdana izreka. I mi čekamo.

Čekanje je teško. Vrtimo palčeve, premještamo se s noge na nogu, zijevamo, duboko uzdišemo i uzrujavamo se u sebi. Zašto moramo živjeti s tom neugodnom osobom, tim zamornim poslom, tim bezobraznim ponašanjem, tim zdravstvenim problemom koji ne prolazi? Zašto Bog ne pomogne?

Božji odgovor: »Pričekajte malo i vidjeti ćete što ću učiniti.«

Čekanje je jedan od najboljih životnih učitelja jer tako učimo vrlinu… pa, čekanja – čekanja dok Bog radi u nama i za nas. Jer čekanjem stječemo izdržljivost, sposobnost da vjerujemo Božjoj ljubavi i dobroti, čak i kada nam stvari ne idu baš najbolje (Psalam 70:6).

Ali čekanje nije dosađivanje, odustajanje. »Neka se raduju i vesele u Tebi svi koji Tebe traže!« (r. 5), poručuje nam psalmist. Čekamo u nadi, znajući da će nas Bog izbaviti kad za to dođe vrijeme – na ovome svijetu ili u drugom. Bog nikada nije u žurbi, ali uvijek dođe na vrijeme.

– David H. Roper

Bog je s nama u našem čekanju.