Gubitak pamćenja

Pročitajte: Daniel 4:28-34

28 Još nije bio prešao taj govor preko kraljevih usana, a dođe glas s neba: »Tebi se, kralju Nabukodonozore, ovim javlja: Kraljevstvo će ti se uzeti. 29 Iz ljudskoga društva bit ćeš izbačen. Sa životinjama ćeš poljskim stanovati. Travu će ti davati za hranu kao govedima; i sedam će vremena proći preko tebe, dok spoznaš da Svevišnji ima vlast nad ljudskim kraljevstvom i da ga može dati kome hoće.« 30 Još u isti čas ispunila se ta prijetnja na Nabukodonozoru. On je bio izbačen iz ljudskoga društva, jeo je travu kao goveda, rosa je nebeska vlažila njegovo tijelo, te su mu narasle dlake kao pera u orla i nokti kao pandže u ptica.
31 »Poslije nekog vremena ja, Nabukodonozor, podigao sam svoje oči k nebu, i moj razum opet mi se vratio. Tada sam zahvalio Višnjemu i hvalio sam ga i slavio, njega, koji živi u vijeke, čija je vlast vječna vlast i čije je kraljevstvo od koljena do koljena. 32 Svi koji stanuju na zemlji su kao ništa prema njemu. On radi što hoće s nebeskom vojskom i sa zemaljskim stanovnicima. Nema nikoga da bi mu smio zaustaviti ruku i upitati ga: Što radiš 33 U isto vrijeme dobio sam natrag svoj razum i došao sam opet na slavu svojega kraljevstva, na svjetlost i sjaj. Moji su me dvorani i velikaši potražili. Opet sam bio postavljen u kraljevsko dostojanstvo, i dala mi se još veća vlast. 34 Zato ja, Nabukodonozor, hvalim, blagoslivljam i slavim nebeskoga kralja, jer su sva njegova djela istinita; upravljanje je njegovo pravedno. On može poniziti one koji hode u oholosti.«

… i moj razum opet mi se vratio. Tada sam zahvalio Višnjemu i hvalio sam Ga i slavio.

Daniel 4:31

DJELATNICI Hitne pomoć u Carlsbadu, Kalifornija, pritekli su u pomoć ženi s australskim naglaskom koja se nije mogla sjetiti tko je. Budući da je izgubila pamćenje i nije imala osobnu iskaznicu, nisu znali kako se zove ni od kuda je došla. Bila je potrebna liječnička pomoć i suradnja međunarodnih institucija kako bi ozdravila, ispričala što joj se dogodilo i vratila se svojoj obitelji.

Nabukodonozor, babilonski kralj, također je zaboravio tko je i odakle je došao. No njegov »gubitak pamćenja« bio je duhovne naravi. Smatrajući se zaslužnim za kraljevstvo koje je dobio, zaboravio je da je Bog Kralj nad Kraljevima, i da je sve što ima dobio od Njega (r. r. 17,28-30).

Bog je upozorio na kraljevo stanje uma tako što ga je poslao da živi sa životinjama i pase poput goveda (r. 22,29). A onda, nakon sedam godina Nabukodonozor je podigao pogled prema nebu, i sjetio se tko je i tko mu je dao kraljevstvo. »Zato, ja Nabukodonozor, hvalim, blagoslivljam i slavim nebeskoga Kralja, jer su sva Njegova djela istinita; upravljanje je Njegovo pravedno« (r. 34), rekao je.

A što je s nama? Što mislimo tko smo? Otkuda smo došli? Budući da smo skloni zaboraviti, tko nam može pomoći da se sjetimo osim Kralja nad Kraljevima?

– Mart DeHaan

Kada zaboravimo tko smo, naš Otac će nas podsjetiti.