Udovičina vjera

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 4:1-7

1 Jedna od žena proročkih učenika zamoli Elizeja: »Moj je muž, tvoj sluga, umro. Znaš da je tvoj sluga bio štovatelj Gospodina. Sad dolazi vjerovnik i uzet će mi sebi oba moja sina za robove.« 2 Elizej je upita: »Što da ti učinim? Reci mi što imaš u kući!« Ona odvrati: »Sluškinja tvoja nema ništa u kući do posudicu ulja.« 3 Tad joj on zapovjedi: »Idi, zatraži od svih svojih susjeda prazne posude, ali ne premalo! 4 Onda odi kući, zaključaj vrata za sobom i za svoja oba sina i ulijevaj u sve te posude! Kad je jedna puna, stavi je na stranu!« 5 I ona ode od njega, zaključa vrata za sobom i za svojim sinovima; oni su joj dodavali posude, a ona je ulijevala. 6 Kad su posude bile pune, reče ona svomu sinu: »Daj mi još jednu posudu!« On joj odgovori: »Nema više nijedne!« Tada prestade teći ulje. 7 Ona ode i kaza čovjeku Božjemu. On reče: »Idi, prodaj ulje i plati svojim vjerovnicima! Od onoga što preostane, možeš živjeti sa svojim sinovima.«

Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba.

Matej 6:32

JOŠ je mrkli mrak kada Ah-pi započinje svoj dan. Ostali stanovnici sela uskoro će se probuditi i krenuti na plantažu kaučukovca. Skupljanje mliječnog soka kaučukovca jedan je od glavnih izvora prihoda ljudi koji žive u njezinu selu u Kini. Kako bi skupili što je više moguće, stabla moraju biti zarezana vrlo rano, prije zore. Ah-pi će biti među onima koji zarezuju stabla, ali prvo će provesti vrijeme razgovarajući s Bogom. Njezin otac, suprug i sin jedinac su umrli, a ona i njezina snaha skrbe za staru majku i dva mala unuka. To me podsjeća na jednu drugu udovicu u Bibliji.

Njezin je suprug umro i ostavio je u dugovima (2 Kraljevima 4:1). U svojoj nevolji potražila je Božju pomoć. Otišla je Njegovom sluzi Elizeju jer je vjerovala da je Bogu stalo i da će nešto učiniti. I učinio je. Na čudesan način riješio je sve njezine probleme (r. r. 5,6). Taj se isti Bog pobrinuo za Ah-pi – možda na manje čudesan način – kroz trud njezinih ruku, plodove zemlje i darove svoga naroda.

Iako nas život može dovesti u teške situacije, uvijek možemo crpiti snagu od Boga. Možemo mu povjeriti svoje brige, učiniti sve što možemo i dopustiti Mu da nas iznenaditi s onime što može učiniti u danim okolnostima.

– Poh Fang Chia

Možda ćemo se suočiti s okolnostima koje premašuju naše snage, ali ne i Božje.