Učenje uz rad

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 1:6-14

6 Zato te opominjem da stalno raspiruješ Božju milost koja je u tebi polaganjem mojih ruku. 7 Doista, Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego jakosti, ljubavi i razboritosti. 8 Ne stidi se dakle svjedočenja za našega Gospodina, ni mene, njegova sužnja, nego podnosi sa mnom za evanđelje po snazi Boga. 9 On nas je spasio i pozvao svetim pozivom, ne po našim djelima, nego po svojoj odluci i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vječnih vremena. 10 Ona se sad objavila pojavom našega Spasitelja Isusa Krista koji uništi smrt, a obasja život i neraspadljivost po evanđelju, 11 za koje sam ja postavljen kao propovjednik, apostol i učitelj pogana. 12 Zato i trpim ovo, ali se ne stidim, jer znam kome sam povjerovao i uvjeren sam da je on u stanju sačuvati moj poklad za onaj dan. 13 Neka ti budu mjerilo zdrave riječi koje si čuo od mene, drži ih u vjeri i ljubavi koja je u Kristu Isusu! 14 Lijepi poklad čuvaj po Duhu Svetom koji prebiva u nama!

… po Evanđelju, za koje sam ja postavljen kao propovjednik, apostol i učitelj pogana.

2 Timoteju 1:10,11

KADA me je učitelj moga sina zamolio da im se pridružim na znanstvenom kampu, oklijevala sam. Kako ja mogu biti nečiji uzor? Moja je prošlost prepuna pogrešaka i još se uvijek borim, spotičem i vraćam starim lošim navikama. Bog mi je pomogao voljeti i podizati svoga sina, ali često sam sumnjala da me može upotrijebiti da služim drugima.

Ponekad još uvijek ne vidim da nas Bog – jedini savršen, jedini koji može promijeniti srce i život – mijenja tijekom vremena. Onda me Duh Sveti podsjeti kako je Pavao ohrabrio Timoteja da ustraje u vjeri i koristiti se darovima koje mu je Bog dao (6). Timotej je mogao biti odvažan, jer će mu Bog, izvor njegove snage, pomoći voljeti i biti discipliniran dok raste i služi onima koje mu je Bog povjerio (r. 7).

Krist nas spašava i pomaže da Ga proslavimo svojim životom ne zato što imamo posebne sposobnosti, nego zato što smo dragocjeni članovi Njegove obitelji (r. 9). Možemo ustrajati bez straha kada znamo da je naša uloga voljeti Bogu i druge. Kristova uloga je da nas spasi i da nam svrhu koja nadilazi našu malu sliku svijeta. I dok iz dana u dan slijedimo Isusa, On nas mijenja koristeći nas da ohrabrujemo druge šireći Njegovu ljubav i istinu kamo god nas šalje.

– Xochitl Dixon

Osobno poznavanje izbora svoje snage daje nam samopouzdanje u ulozi sluge Kralja.