Prije početka

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 3:13-17

13 Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Ivanu da ga ovaj krsti. 14 Ali ga Ivan htjede od toga odvratiti pa reče: »Ja bih trebao da me ti krstiš, a ti dolaziš k meni?« 15 Isus mu odgovori: »Samo to ti pusti! Dolikuje nam da ispunimo svu pravednost.« Tada mu popusti. 16 Kad se Isus krstio, on izađe odmah iz vode. Tada se otvoriše nebesa i on vidje Duha Božjega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. 17 I glas s neba povika: »Ovo je moj ljubljeni Sin koji mi se dopada.«

Oče, hoću da oni koje si Mi dao budu sa Mnom, gdje sam Ja, da vide slavu koju si Mi dao jer si Me ljubio prije postanka svijeta.

Ivan 17:24

»ALI ako Bog nema ni početak ni kraj, i oduvijek je postojao, što je radio prije nego što je stvorio nas? Kako je provodio vrijeme?« Neki znatiželjni vjeroučenici uvijek postavljaju ta pitanja kada je riječ o Božjoj vječnoj naravi. Obično bih odgovorila da je to malo tajnovito. No nedavno sam u Bibliji pronašla odgovor na to pitanje.

Kada se Isus moli svome Ocu u 17. poglavlju Evanđelja po Ivanu kaže: »Oče… jer si Me ljubio prije postanka svijeta« (r. 24). To je Bog kako nam Ga otkriva Isus: prije nego što je stvorio zemlju i vladao njome, Bog je bio Otac koji voli svoga Sina po Duhu. Kada je Isus bio kršten, Bog je poslao svoga Duha u liku goluba i rekao: »Ovo je Moj ljubljeni Sin koji Mi se dopada« (Matej 3:17). Najosnovnija značajka Božjeg identiteta je ta velikodušna, životvorna ljubav.

Kako je to lijepa i ohrabrujuća istina o našem Bogu! Uzajamna nesebična ljubav svakoga člana Trojstva – Oca, Sina i Duha Svetoga – ključ je razumijevanja naravi Božje. Što je Bog Otac radio prije početka vremena? Volio je svoga Sina po Duhu. Bog je ljubav (pročitajte 1 Ivanova 4:8), a ova slika pomaže nam razumjeti što to znači.

– Amy Peterson

Stvoreni smo na sliku Boga koji voli i uspostavlja odnose.