Vjerovati obećanju

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:5-8

5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici.

Ako ostanete u Meni, i Moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam.

Ivan 15:7

PRIJATELJ mojega brata (kad su obojica još bili djeca) uvjerio je svoju sestru da ju kišobran može održi u zraku ako stvarno »vjeruje«. I tako je ona »vjerom« skočila s krova štaglja, pala na zemlju i zadobila manje ozljede.

Što je Bog obećao, On će i učiniti. No moramo biti sigurni da je doista riječ o Božjoj riječi kada Ga tražimo da ispuni obećanje, jer tek tada imamo jamstvo da će nam dati ili učiniti što je obećao. Vjera sama po sebi nema moć. Djelotvorna je samo onda kada je utemeljena na jasnom i nedvosmislenom Božjem obećanju. Sve drugo je zavaravanje samoga sebe.

Evo primjera. Bog je obećao: »Što god hoćete tražite i bit će vam« (r. 7). Taj redak nije obećanje da će Bog odgovoriti na svaku našu molitvu, nego obećanje da će odgovoriti na svaku težnju za osobnom pravičnošću, onime što Pavao naziva »plod Duha« (pročitajte Galaćanima 5:22,23).

Ako smo gladni i žedni svetosti i tražimo ju od Boga, On će nam ju početi davati. Trebat će vremena jer je duhovni rast, baš kao i tjelesni, postupan. Nemojte odustati. Nastavite tražiti Boga da vas učini svetima. U svoje vrijeme i svojom brzinom »bit će vam«. Bog ne daje obećanja koja ne kani ispuniti.

– David H. Roper

Imamo Boga koji ispunjava obećanja.