Sačuvati mir

Pročitajte: Psalam 3

2 Kako je mnogo mojih neprijatelja, Gospode,
kako je mnogo onih koji su ustali protiv mene!
3 Mnogo ih je koji o meni kažu:
»Nema mu više spasa kod Boga!«

4 Ali ti si, Gospode, moj štit koji me zaklanja,
slavo moja, koji mi glavu uzdižeš.
5 Zavapio sam iza glasa Gospodu
i on mi je odgovorio sa svoje svete gore.

6 Legoh i zaspah.
I probudih se jer me zaštitio Gospod.
7 Ne ću se plašiti bezbrojna naroda
koji me opkoljuje.

8 Ustani, Gospode, spasi me!
Bože moj, Ti udaraš po obrazu sve neprijatelje moje,
razbio si vilicu bezbožnika.

9 Spasenje pripada Gospodu:
nek’ na tvoj puk siđe blagoslov tvoj!

Legoh i zaspah. I probudih se jer me zaštitio Gospod.

Psalam 3:6

IAKO se još uvijek pouzdajem u Boga u svojoj borbi s kroničnom boli, čak se i najmanje pogoršanje čini kao žestoki napad neprijatelja. Prvi problem me udari s desna. Drugi me napadne s leđa. Treći me udari ravno u nos. U tim trenucima kada moja snaga slabi i neposredno olakšanje se ne nazire, bijeg i skrivanje može se činiti kao dobra ideja. No, budući da ne mogu pobjeći svojoj boli, promijeniti okolnosti ni zanemariti osjećaje, polako učim osloniti se na Boga da mi pomogne izdržati.

Kad trebam ohrabrenje, utjehu i hrabrost, kao molitvu čitam pjesme psalmista koji iskreno kažu Bogu što ih muči. U ovome, jednom od mojih omiljenih psalama kralj David bježi od Abšaloma, svojega sina, koji ga želi ubiti i preoteti mu kraljevstvo. Iako David jadikuje nad svojom situacijom (r. r. 2,3), pouzdaje se u Božju zaštitu i očekuje odgovor na molitve (r. r. 4,5). Kralj bezbrižno spava jer vjeruje da će mu Bog pomoći (r. r. 6-9).

Tjelesna i duševna bol mogu izgledati kao ljutiti neprijatelji. Možda ćemo biti u iskušenju da odustanemo ili pobjegnemo jer smo umorni i ne vidimo kraj borbi. No, poput Davida, možemo naučiti vjerovati da će nas Bog okrijepiti i pomoći nam da se odmorimo. Uvijek je s nama i voli nas.

– Xochitl Dixon

Bog nam nudi mir, hrabri nas i s nama je u svakoj kušnji.