Odvojite vrijeme

Pročitajte: Evanđelje po Luki 19:1-10

1 On dođe u Jerihon i prolazio je kroz mjesto. 2 Tamo je bio čovjek po imenu Zakej. Bio je carinički starješina, i bio je bogat. 3 Želio je vidjeti Isusa i upoznati ga, ali nije mogao od mnoštva naroda; jer je bio maloga rasta. 4 Zato potrča naprijed i popne se na divlju smokvu da ga mogne vidjeti; jer je Isus onuda trebao proći. 5 Kad dođe Isus na ono mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.« 6 I siđe brzo, i primi ga s radošću. 7 Svi koji to vidješe mrmljali su i govorili: »Svratio je u kuću grješnika.« 8 A Zakej stupi pred Gospodina i reče: »Gospodine, pola svog imanja dajem siromasima; i ako sam koga prevario, vraćam četverostruko.« 9 Isus mu reče: »Danas je došlo spasenje ovoj kući, jer je i on Abrahamov sin. 10 Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.«

»Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.«

Luka 19:5

RIMA, Sirijka koja je nedavno doselila u SAD, pokušala je pokretima ruku i ograničenim znanjem engleskoga, objasniti svome savjetniku zašto je uzrujana. Suze su joj tekle niz obraze dok je u ruci držala pladanj fatayera (meso, sir i pita od špinata) koji je sama brižljivo složila. Zatim je rekla: »Jedan je čovjek« munjevito je pogledala prema ulaznim vratima, pa prema dnevnoj sobi i natrag. Uspio je shvatiti da je nekoliko ljudi iz obližnje crkve trebalo posjetiti Rimu i njezinu obitelj i donijeti im darove. Ali došao je samo jedan muškarac. Žurno je ušao, ostavio kutiju i izjurio van. Ispunio je obavezu, a ona i njezina obitelj čeznuli su za druženjem i novim poznanicima s kojima bi podijelili pripremljen fatayer.

Odvojiti vrijeme za ljude je ono što je Isus činio. Odlazio je na gozbe, podučavao mnoštvo i družio se s pojedincima. Čak se pozvao u kuću jednog čovjeka. Zakej, carinički starješina, popeo se na stablo da vidi Isusa. On ga je ugledao i rekao: »Zakeju, siđi brzo, treba da se danas zadržim u tvojoj kući (r. 5, K. S.). I Zakejev se život zauvijek promijenio.

Zbog drugih obveza nećemo uvijek moći odvojiti vrijeme. Ali kad to učinimo, imamo prednost biti s nekime i gledati kako Gospodin radi kroz nas.

– Anne Cetas

Najveći dar koji možete nekomu dati može biti vaše vrijeme.