Slobodno ga slijedimo

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 11:25-30

25 U ono vrijeme progovori Isus i reče: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i razumnih, a objavio malenima. 26 Da, Oče, tako je bilo tebi milo. 27 Sve je meni predao moj Otac. Nitko ne pozna Sina nego jedino Otac, i nitko ne pozna Oca nego jedino Sin i onaj kojemu to Sin hoće objaviti. 28 Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrijepiti. 29 Uzmite moj jaram na sebe i učite od mene, jer sam ja krotak i ponizan srcem. I naći ćete pokoj svojim dušama. 30 Jer je moj jaram blag i moje breme lako.«

Uzmite Moj jaram na sebe i učite od Mene, jer sam Ja krotak i ponizan srcem. I naći ćete pokoj svojim dušama.

Matej 11:29

MOJ trener u srednjoj školi jednom mi je rekao: »Nemoj se truditi da budeš među prvima. Oni prebrzo potroše snagu.« Savjetovao mi je da im budem blizu. Oni određuju tempo, a ja mogu štedjeti snagu i uspješno završiti utrku.

Voditi može biti iscrpljujuće; slijediti može biti opuštajuće. Znajući to poboljšala sam trčanje, ali mi je trebalo mnogo dulje da shvatim kako se to donosi i na kršćansko učeništvo. Osobno sam smatrala da se kao vjernica moram jako truditi. Ispunjavajući vlastita iscrpljujuća očekivanja, kakav bi kršćanin trebao biti, nehotice sam propuštala radost i slobodu koju imamo kada slijedimo Krista (pročitajte Ivan 8:32,36).

Ali mi nismo stvoreni da upravljamo vlastitim životom; Isus u nama nije započeo program samopoboljšavanja. Naprotiv, obećao je da ćemo, budemo li tražili Njega, pronaći odmor za kojim čeznemo (Matej 11:25-28). Za razliku od mnogih vjerskih učitelja koji ističu važnost temeljitog proučavanja Pisma ili niza pravila, Isus je naučavao da ćemo jedino ako upoznamo Njega upoznati Boga (r. 27). Dođemo li k Njemu okrijepiti će nas i promijeniti naš život (r. r. 28-30).

Slijedimo li svoga poniznog Vođu (r. 29) – to je put nade i ozdravljenja. Odmorimo se u Njegovoj ljubavi.

– Monica Brands

Slobodni smo jedino ako slijedimo Krista.