Prelijevanja

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 15:4-13

4 Jer što god je pisano, pisano je za našu pouku, da strpljivošću i utjehom Pisma imamo nadu. 5 A Bog strpljivosti i utjehe neka vam poda da složno mislite među sobom po Kristu Isusu, 6 da jednim srcem i jednim glasom slavite Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista.
7 Zato prihvaćajte jedni druge, kao što je Krist prihvatio vas na Božju slavu. 8 Tvrdim doista da je Krist bio sluga obrezanja zbog Božje istinitosti, da potvrdi obećanja dana ocima; 9 a pogani da slave Boga zbog milosrđa, kao što je pisano:
»Zato ću te slaviti među poganskim narodima,
i pjevat ću tvome imenu.«
10 I opet govori:
»Veselite se, narodi, s njegovim narodom!«
11 I opet:
»Hvalite Gospodina svi narodi,
i neka ga slave svi puci!«
12 I opet Izaija govori:
»Pojavit će se Jišajev korijen,
onaj koji ustaje da vlada nad narodima,
u njega će se narodi uzdati.«
13 Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri, da obilujete u nadi, jakošću Duha Svetoga!

Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri, da obilujete u nadi, jakošću Duha Svetoga!

Rimljanima 15:13

»NE! Ne! Ne! Ne!« Vrisnuo sam. Nije pomoglo. Nimalo. Svojim briljantnim rješenjem problema s vodokotlićem – bolje rečeno ponovnim ispiranjem – postigao samo upravo suprotno onomu što sam namjeravao. Znao sam da sam pogriješio one sekunde kada sam gurnuo polugu prema dolje. I stajao sam bespomoćno i gledao kako se voda prelijeva.

Koliko su puta naša djeca pokušala uliti mlijeko i pogrešno procijenila, i bijela je tekućina tekla posvuda. Ili smo zaboravili kako mineralna voda u dvolitrenoj boci, koja se kotrljala po prtljažniku, nekontrolirano šprica na sve strane kada odvrnemo čep.

Ne, prolijevanje gotovo nikada nije dobro. No možda postoji iznimka. Apostol Pavao koristi se tom slikom kada opisuje ljude tako pune Duha Božjega da se nada sama od sebe izlijevala iz njih (r. 13). Sviđa mi se ta slika napunjenosti do vrha radošću, mirom i vjerom zbog Njegove snažne prisutnosti u našem životu. I zbog toga ne možemo ne pokazivati neizmjerno povjerenje u svoga nebeskog Oca. To može biti slučaj tijekom lijepih sunčanih razdoblja našega života. Ili kada se, slikovito rečeno, čaša našega života prelijeva. Bilo kako bilo, ono što se prelijeva preko ruba je životvorna nada za one koji se njome napajaju.

– Adam Holz

Otac nam je dao Duha da nas učini nalik Sinu.