Molitva opraštanja

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:27-36

27 Ali kažem vama, svojim slušateljima: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, 28 blagoslivljajte one koji vas proklinju, i molite se za one koji vas kleveću! 29 Udari li te tko po obrazu, okreni mu i drugi! Uzme li ti tko kabanicu, podaj mu i haljinu! 30 Svakome tko od tebe nešto moli podaj! Od onoga tko uzme tvoje, ne potražuj natrag! 31 Kako želite da vama čine ljudi, tako činite i vi njima!
32 Ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici ljube one koji njih ljube. 33 Ako činite dobro samo onima koji vama čine dobro, kakvu hvalu za to očekujete? To isto čine i grješnici. 34 Ako posuđujete samo onima od kojih se nadate nešto dobiti, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici posuđuju jedni drugima, da opet dobiju za to jednako. 35 Nego ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i posuđujte a da ne očekujete ništa natrag! Tada će vaša plaća biti velika, i bit ćete djeca Svevišnjega. On je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima, 36 pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!

Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagosivljajte one koji vas proklinuju i molite se za one koji vas kleveću!

Luka 6:27,28

NE tako davno, 1960. godine, šestogodišnja Ruby Bridges bila je prva Afroamerikanka u bjelačkoj javnoj osnovnoj školi na američkome jugu. Mjesecima su svakoga dana savezni policajci pratili Ruby mimo gomile bijesnih roditelja koji su psovali, prijetili i vrijeđali ju. Kada je sretno ušla u školu, u učionici je bila s Barbarom Henry, jedinom učiteljicom spremnom podučavati ju. Istaknuti dječji psiholog Robert Coles koji je nekoliko mjeseci pomagao Ruby da se nosi sa strahom i stresom bio je zadivljen molitvom koju je Ruby svakoga dana molila na putu do škole i natrag. »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« (Luka 23:34)

Riječi koje je Isus izgovorio na križu bile su jače od mržnje i uvreda. U najtežim satima svojega života učinio je ono što je učio svoje sljedbenike: »Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagosiljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas kleveću… budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!« (Luka 6: 27,28,36)

To možemo samo uzmemo li u obzir ljubav koju nam je Isus dao – ljubav koja je jača od najveće mržnje. Ruby nam je pokazala da je to moguće.

– David C. McCasland

Blagoslivljajte i molite.