Babuška

Pročitajte: Djela apostolska 2:22-36

22 Izraelci, poslušajte ove riječi! Isusa Nazarećanina Bog je među vama potvrdio silnim djelima, čudesima i znacima koje učini Bog preko njega među vama, kao što i sami znate. 23 Po određenoj odluci i Božjoj promisli on je predan. Vi ste ga po rukama bezakonika pribili na križ i pogubili. 24 Ali je Bog raskinuo grozu smrti, i njega je uskrisio. Jer je bilo nemoguće da ona njim vlada. 25 David naime govori za njega:
Stalno imam Gospodina pred očima.
On mi stoji zdesna da se ne pokolebam.
26 Zato se raduje moje srce, i klikće moj jezik.
I tijelo će moje počivati u nadi.
27 Jer ne ćeš ostaviti moje duše u podzemlju,
niti ćeš dati da tvoj Svetac doživi trulež.
28 Pokazao si mi putove života,
i ispunit ćeš me veseljem pred licem svojim.
29 Braćo, neka mi je slobodno kazati vam za patrijarha Davida. On je umro i pokopan, i grob je njegov među nama do dana današnjega. 30 Budući da je dakle bio prorok i znao je da mu je Bog zakletvom potvrdio kako će jednoga od njegovih tjelesnih potomaka podignuti na njegovo prijestolje, 31 to je on, gledajući proročki, govorio za Mesijino uskrsnuće:
on ne će biti ostavljen u podzemlju
i njegovo tijelo ne će doživjeti truleži.
32 Ovoga je Isusa uskrisio Bog, čemu smo svi mi svjedoci. 33 Podignut dakle Božjom desnicom, primio je od Oca obećanoga Duha Svetoga, i sad ga je izlio, kako vidite i čujete. 34 David naime nije uzašao na nebo, nego sam govori:
Reče Gospodin mojemu Gospodinu:
Sjedi s moje desne
35 dok položim tvoje neprijatelje
za podnožje tvojim nogama.
36 Zasigurno dakle neka zna sav Izraelov dom: Ovoga Isusa, kojega vi razapeste, učinio je Bog Gospodinom i Mesijom.«

Zasigurno dakle neka zna sav Izraelov dom: Ovoga Isusa, kojega vi razapeste, učinio je Bog Gospodinom i Mesijom.

Djela ap. 2:36

‘BABUŠKA’ je jedna od tajni vezanih za atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine. Postoji snimka kako kamerom snima događaj, no pokazala se neuhvatljivom. Tko je ta misteriozna žena, u kaputu i šalu (nalik ruskim babuškama), nikada nije otkriveno i njezin film nikada nije viđen. Već desetljećima povjesničari i znanstvenici nagađaju da je strah spriječio ‘babušku’ da ispriča svoju priču o tom mračnom danu u studenome.

Jasno nam je zašto su se Isusovi učenici sakrili. Bojali su se onih koji su ubili njihova Učitelja (pročitajte Ivan 20:19) – oklijevali su posvjedočiti svoje iskustvo. No, onda je Isus ustao iz groba. Duh Sveti ubrzo je sišao i više nitko nije mogao ušutkati nekoć strašljive Kristove sljedbenike. Na dan Pedesetnice Duh je potaknuo Petra da izjavi: »Dakle: neka sav dom Izraelov sa sigurnošću spozna da je Bog učinio i Gospodinom i Mesijom tog Isusa koga ste vi razapeli!« (r. 36, K. S.)

Prilika da hrabro govorimo u Isusovo ime nije ograničena samo na odvažne ili one koji su za to školovani. Prisutnost Duha Svetoga u nama je to što nas osposobljava da kažemo radosnu vijest o Isusu. Njegovom snagom možemo dobiti hrabrost da govorimo drugima o svojem Spasitelju.

– Bill Crowder

Govorite o Kristovoj ljubavi.