Slučajna mudrost

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:4-9

4 Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se! 5 Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima! 6 Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe! 7 I Božji mir, koji nadilazi svaki um, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.
8 Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno! 9 Što naučiste, primiste, čuste, i vidjeste od mene, to činite, i Bog mira bit će s vama!

Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno!

Filipljanima 4:8

NEDAVNO mi je poznanica ispričala da je zatekla svojega dvanaestogodišnjeg sina kako u televizijskim vijestima gleda snimke nasilja. Instinktivno je posegnula za daljinskim upravljačem i promijenila program. »Ti ne bi trebao gledati te stvari«, rekla je prilično odrješito. Uslijedila je prepirka i na kraju mu je rekla da bi svoj um trebao ispuniti onime »što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno« (r. 8). Nakon večere, ona i njezin suprug gledali su vijesti kada je njihova petogodišnja kći banula u sobu i ugasila televizor. »Vi ne bi trebali gledati te stvari«, rekla je oponašajući mamin glas. »Bilo bi bolje da razmišljajte o onim biblijskim stvarima!«

Kao odrasli, možemo bolje od svoje djece primati i obraditi vijesti. Pa ipak je kći spomenutoga bračnog para bila i zabavna i pametna kad je ponovila majčine riječi. Čak i uravnoteženi ljudi mogu imati probleme ako su dugotrajno izloženi mračnoj strani života. Razmišljanje o stvarima koje Pavao nabraja u spomenutom retku je snažan lijek protiv potištenosti koja nas obuzima kada vidimo stanje svijeta u kojemu živimo. Mudro birati čime ćemo ispunjavati svoj um je savršen način da veličamo Boga i sačuvamo svoje srce.

– Randy Kilgore

Ono što puštamo u svoj um određuje stanje naše duše.