Gledajte u horizont

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:8-16

8 Vjerom posluša Abraham, kad bi pozvan da izađe na mjesto koje je trebao primiti u baštinu. Izađe ne znajući kamo ide. 9 Vjerom se naselio u zemlju obećanja kao u tuđu, i u šatorima je stanovao s Izakom i Jakovom, subaštinicima istoga obećanja. 10 Doista, on je iščekivao grad na tvrdu temelju kojemu je arhitekt i graditelj Bog. 11 Vjerom i sama Sara primi moć da zatrudni, unatoč odmakloj dobi, jer je vjerovala da je vjeran onaj koji je obećao. 12 Zato se i rodiše od jednoga, i to gotovo mrtvoga, potomci mnogobrojni kao nebeske zvijezde i nebrojeni kao pijesak na morskoj obali.
13 U vjeri pomriješe svi oni ne primiše obećanja, nego ih vidješe izdaleka i pozdraviše i priznaše da su tuđinci i putnici na zemlji. 14 Doista, oni koji tako govore pokazuju da traže domovinu. 15 A da su mislili na onu iz koje su izašli, imali bi vremena za povratak. 16 Ali sad teže za boljom, to jest nebeskom. Zato se Bog ne stidi nazivati se njihovim Bogom, jer im je pripravio grad.

Jer ovdje nemamo trajnog grada, nego tražimo onaj koji će doći.

Hebrejima 13:14

GOTOVO istoga trenutka kada je trajekt krenuo, moja je kćerkica rekla da joj je loše. Dobila je morsku bolest. Ubrzo sam i ja osjetila mučninu. »Samo gledaj u horizont«, podsjetila sam se. Pomorci kažu da tako ponovo uspostavljamo osjećaj stabilnosti.

Tvorac horizonta (pročitajte Job 26:10) zna da u životu ponekad postanemo plašljivi i nemirni. Pouzdanje možemo vratiti upremo li pogled u daleku, ali postojanu točku svoje sudbine.

Pisac Poslanice Hebrejima to je razumio. Osjetio je obeshrabrenost svojih čitatelja. Progonstvo je mnoge od njih otjeralo iz njihovih domova. Zato ih je podsjetio da su i drugi ljudi vjere podnijeli velike nevolje i postali beskućnicima. Ali izdržali su jer su očekivali nešto bolje.

Kao prognanici, čitatelji su mogli iščekivati »grad na tvrdu temelju kojemu je arhitekt i graditelj Bog« i tražiti nebesku »domovinu« (Hebrejima 11:10,14). Zato ih upozorava da se usredotoče na Božja obećanja. »Jer ovdje nemamo trajnog grada, već tražimo budući!« (13:14, K. S.)

Naše sadašnji nevolje su privremene. Mi smo »tuđinci i putnici na zemlji« (11:13), ali pogled uprt u horizont, u Božja obećanja, pruža nam čvrstu točku koju trebamo.

– Keila Ochoa

Usredotočite se na Boga i obnovit ćete vjeru.