Otvori mi oči

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:23-31
23 Isus mu odgovori: »Tko ljubi mene, držat će moju riječ, i moj Otac će ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti. 24 Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ koju ste čuli od mene nije moja, nego Oca koji me posla.
25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji! 28 Čuli ste da sam vam kazao: Idem, i doći ću k vama. Kad biste me ljubili, onda biste se radovali što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene. 29 I sad vam kazah, prije nego se dogodi, da vjerujete kad se dogodi. 30 Više vam ne ću puno govoriti; jer dolazi knez ovoga svijeta, ali na meni nema ništa. 31 Nego neka spozna svijet da ljubim Oca, i kako mi je zapovjedio Otac, onako činim.
Ustanite, pođimo odavde!

A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime Moje, On će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh.

Ivan 14:26

KADA sam prvi put ušla u Grčku pravoslavnu crkvu Chora u Istanbulu, mogla sam prepoznati neke biblijske događaje na bizantskim freskama i mozaicima na stropu. No mnogo toga mi je promaklo. Sljedeći put imala sam vodiča. On mi je pokazao sve detalje koje sam prethodno propustila i odjednom je sve imalo smisla! Primjerice, prvi prolaz prikazuje Isusov život kako je opisan u Evanđelju po Luki.

Kada čitamo Bibliju ponekad možda razumijemo samo osnovne događaje, ali što je s njihovom povezanošću – detaljima koji se isprepliću i Bibliju čine jedinstvenom i savršenom? Da, imamo biblijske komentare i udžbenike, pa ipak i mi trebamo vodiča – nekoga da nam otvori oči i pomogne nam vidjeti čudesnost Božje pisane objave. Naš je vodič Duh Sveti koji nas uči »svemu« (r. 26). Pavao je napisao da On tumači »duhovno duhovnima« (1 Korinćanima 2:13).

Kako je divno imati Pisca Knjige koji nam pokazuje njezine čudesnosti! Bog ne samo da nam je dao Svoju pisanu Riječ i svoju objavu nego nam i pomaže razumjeti ju i učiti iz nje. Zato, pomolimo se zajedno s psalmistom koji kaže: »Otvori mi oči da gledam čudesa Tvoga Zakona!« (Psalam 119:18)

– Keila Ochoa

Trebamo Boga da bismo razumjeli Pismo.