Pozvani po imenu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:11-18
11 A Marija je stajala vani kod groba i plakala. Dok je dakle plakala, naviri se nad grob, 12 i vidje dva anđela gdje sjede u bijelim haljinama, jednog pokraj glave, a jednog pokraj nogu, gdje je bilo položeno Isusovo tijelo. 13 Oni joj rekoše: »Ženo, zašto plačeš?« Reče im: »Uzeše moga Gospodina i ne znam gdje ga položiše.« 14 Kad je to rekla, obazre se i vidje Isusa gdje stoji. – Ali nije znala da je Isus. – 15 Isus joj reče: »Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?« Ona, misleći da je vrtlar, reče mu: »Gospodine, ako si ga ti odnio, kaži mi gdje si ga položio i ja ću ga uzeti.« 16 Reče joj Isus: »Marijo!« Ona se obazre i reče mu hebrejski: »Rabuni«, to znači: »Učitelju«. 17 Reče joj Isus: »Nemoj se zadržavati uza me, jer još nisam uzašao k svojemu Ocu. Nego idi k mojoj braći i kaži im: Uzlazim k svome Ocu i vašemu Ocu, k svome Bogu i vašemu Bogu.« 18 Marija Magdalena ode i javi učenicima: »Vidjela sam Gospodina i ovo mi je kazao.«

Reče joj Isus: »Marijo!« Ona se obazre i reče mu hebrejski: »Rabuni«, to znači: »Učitelju«.

Ivan 20:16

TELEVIZIJSKI su oglašivači zaključili da je riječ koja privlači najveću pozornost gledatelja vlastito ime. Zato su neke postaje u Velikoj Britaniji, primjenom suvremene tehnologije, počele uvoditi reklame u kojima se koristi ime gledatelja.

Možda ćemo se obradovati kada na televiziji čujemo svoje ime, ali to nije ništa u odnosu na prisnost koju osjetimo kada naše ime izgovori netko tko nas voli.

Isus je privukao pozornost Marije Magdalene kada je, kod groba u kome je bilo položeno Njegovo tijelo, izgovorio njezino ime (r. 16). Ta jedna riječi bila je dovoljna da s nevjericom i radošću prepozna Učitelja kojeg je voljela i slijedila. Prisnost kojom je izgovorio njezino ime bez ikakve je sumnje potvrdila da je Onaj koji ju savršeno poznaje živ.

Iako je Marija doživjela jedinstven i poseban trenutak s Isusom, Bog i nas voli ponaosob. Isus je rekao Mariji da će otići svome Ocu i njihovom Ocu (r. 17), ali je također rekao svojim učenicima da ih neće »ostaviti sirote« (pročitajte 14:15-18). Bog će poslati Duha Svetoga da živi i prebiva u Njegovoj djeci (pročitajte Djela ap. 2:1-13).

Božja priča se ne mijenja. I onda i sada On poznaje one koje voli (pročitajte Ivan 10:14,15). I zove nas po imenu.

– Amy Boucher Pye

Bog koji je stvorio svemir stvorio je i vas, i zove vas po imenu.