Ponizna ljubav

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11
1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

Tko je najveći među vama, neka bude vaš sluga!

Matej 23:11

KADA je Benjamin Franklin bio mladić sastavio je popis od dvanaest vrlina koje želi steći tijekom života. Pokazao ga je prijatelju i on mu je predložio da im pridoda »poniznost«. Franklinu se svidjela ideja. Nakon toga je uz svaku vrlinu napisao natuknice koje će mu pomoći u postizanju svake od njih. Kod riječi »poniznost« napisao je Isus kao primjer koji treba slijediti.

Isus je savršeni primjer poniznosti. U Bibliji čitamo: »Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus. Dok je bio u Božjemu obličju, On se nije grčevito držao svoje jednakosti s Bogom, nego je sebe poništio uzevši obličje sluge« (Filipljanima 2:5-7).

Isus je pokazao najveću moguću poniznost. Dok je bio u vječnosti s Ocem odlučio je iz ljubavi sagnuti se pod teretom križa tako da kroz svoju smrt može svakoga tko Ga primi podići u radost svoje prisutnosti.

Oponašamo Isusovu poniznost kada želimo služiti svojemu nebeskom Ocu služeći drugima. Isusova nam dobrota pomaže iskusiti tračak ljepote kada ne marimo za sebe kako bismo namirili potrebe drugih. Težiti za poniznošću nije lako u »najprije ja« svijetu. Ali dok počivamo u ljubavi svoga Spasitelja, On će nam dati sve što nam je potrebno da Ga slijedimo.

– James Banks

Možemo služiti, jer smo voljeni.