Kako utišati kritičare

Pročitajte: Nehemija 3:33-38
33 Kad Sanbalat dozna da mi gradimo zid, vrlo se rasrdi i razgnjevi. Rugao se je Judejcima 34 i rekao im pred svojim suplemenicima i pred samarijskim narodom: »Što rade ti nemoćni Judejci? Hoće li im se volja ispuniti? Hoće li žrtvovati i jednoga dana završiti? Hoće li iz ruševina privesti u život kamenje koje je ipak spaljeno?«
35 Tada reče Amonac Tobija koji je stajao uz njega: »Pusti, neka zidaju! Da iskoči lisica, razvalit će im na komade njihov kameni zid.«
36 Čuj, Bože naš, kako smo postali ruglo. Obrati njihovo ruganje na njihovu glavu i daj da budu u zemlji robovi prezira! 37 Ne oprosti im njihova bezakonja! Neka im se grijeh ne izbriše pred tobom! Jer su jade zadali onima koji grade. 38 A mi smo dalje zidali zid i sav je zid bio popravljen do pola visine. Otamo je narod crpio volju za rad.

Čuj, Bože naš, kako smo postali ruglo. Obrati njihovo ruganje na njihovu glavu.

Nehemija 3:36

SA skupinom ljudi pripremala sam godišnje događanje u našemu mjestu. Jedanaest mjeseci planirali smo svaku pojedinost kako bi sve prošlo u najboljem redu. Odabrali smo datum i mjesto. Odredili cijene ulaznica i odabrali sve od ukusne hrane do ozvučenja. Kako se događaj približavao, morali smo odgovarati na brojna pitanja građana i davati upute. Nakon proslave prikupili smo povratne informacije. Neke dobre, no neke je bilo teško čuti. Negativna povratna informacija može biti obeshrabrujuća i lako je odustati.

I Nehemiju su kritizirali dok je predvodio skupinu koja je obnavljala jeruzalemske zidine. Rugali su se njemu i onima koji su s njim radili govoreći: »Da iskoči lisica, razvalit će im na komade njihov kameni zid« (r. 35). Njegov odgovor kritičarima pomaže mi nositi se s mojima: umjesto da se snuždio ili pokušao dokazati da griješe, obratio se Bogu za pomoć. Želio je da On čuje kako se odnose prema njima i da ih zaštiti (r. 36). Nakon što je svoje brige povjerio Bogu, on i njegovi suradnici su i »dalje zidali zid« (r. 38).

Od Nehemije možemo naučiti da se ne uznemiravamo zbog onih koji kritiziraju naš rad. Kada nas kritiziraju ili nam se izruguju, nemojmo se uvrijediti ili razljutiti. Zamolimo Boga da nas zaštiti od malodušnosti i nastavimo cijelim srcem.

– Kirsten Holmberg

Bog je naša najbolja obrana od kritika.