Otvoriti se

Pročitajte: Poslanica Kološanima 1:13-23

13 On nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina. 14 U njemu imamo otkupljenje, njegovom krvlju oproštenje grijeha.
15 On je slika nevidljivoga Boga,
Prvorođeni prije svakoga stvorenja.
16 U njemu je sve stvoreno,
što god je na nebu i na zemlji,
vidljivo i nevidljivo,
bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti:
sve postoji po njemu i za njega je stvoreno.
17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu.
18 On je glava tijelu Crkve,
on je početak,
prvorođeni od mrtvih,
da on bude u svemu prvi.
19 Bogu se svidjelo
nastaniti u njemu svu puninu
20 i po njemu pomiriti sve sa sobom,
izmirivši krvlju njegova križa
sva zemaljska i nebeska bića.
21 Vi ste nekoć bili otuđeni, duboko neprijateljski usmjereni, ogrezli u zlim djelima. 22 Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi svete, bez mane i krivnje, 23 ako samo ostanete utemeljeni i tvrdi u vjeri, nepokolebljivi u evanđeoskoj nadi, jer ste čuli evanđelje koje je propovijedano svakom stvorenju pod nebom, a ja Pavao postadoh mu poslužitelj.

Vi ste nekoć bili otuđeni… Sad vas Bog pomiri smrću Njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi.

Kološanima 1:21,22

DJEČAK rođen s cerebralnom paralizom nije mogao govoriti ni sporazumijevati se. No njegova majka Chantal Bryan nikada nije odustala, i kad mu je bilo deset godina dosjetila se kako se sporazumijevati s njime uz pomoć ploče sa slovima i očiju. Nakon tog iskoraka rekla je: »Otvorio se i mogli smo ga pitati bilo što.« Sada Jonatan čita i piše, uključujući poeziju, sporazumijeva se koristeći se samo očima. Kada su ga pitali kako je to »razgovarati« sa svojom obitelji i prijateljima, rekao je: »Predivno je reći im da ih volim.«

Jonatanova životna priča vrlo je potresna i potiče me da razmislim o tome kako je Bog otvorio vrata tamnice grijeha. Kao što je apostol Pavao napisao kršćanima u Kolosima koji su nekoć »bili otuđeni« od Boga (r. 21), naše nas je grešno ponašanje učinilo Njegovim neprijateljima, no po Kristovoj smrti na križu dolazimo pred Boga kao sveti »bez mane i krivnje« (r. 22). Sada možemo živjeti »dostojno Njega« i biti »plodni u svakom dobrom djelu« i rasti u spoznanju Boga »ojačani svakom snagom po sili Njegove slave« (r. r. 10,11).

Možemo slobodno svojim glasom slaviti Boga i širiti Njegovu radosnu vijest da više nismo robovi grijeha. I dok ustrajemo u vjeri, možemo se čvrsto držati svoje nade u Krista.

– Amy Boucher Pye

Gospodin je otvorio vrata i oslobodio nas tamnice grijeha.