Prsten u kanti za smeće

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:44-46

44 Kraljevstvo je nebesko kao blago što leži sakriveno u polju. Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje.
45 Nadalje je kraljevstvo nebesko kao trgovac koji je tražio plemenite bisere. 46 Kad nađe jedan dragocjeni biser, otiđe, proda sve svoje imanje, i kupi ga.

Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.

Matej 7:7

ZA vrijeme studija jednog sam se jutra probudila i zatekla Carol, djevojku s kojom sam dijelila sobu, u panici. Nije mogla pronaći pečatni prsten. Tražili smo posvuda. Jedino što nam je još preostalo bila je kanta za smeće. Otvorila sam prvu vreću i rekla: »Čvrsto si odlučila pronaći ga!«

»Ne kanim izgubiti prsten vrijedan dvjesto dolara«, uzviknula je.

Carolinina me je odlučnost podsjetila na Isusovu prispodobu o Kraljevstvu nebeskom koje je »kao blago što leži sakriveno u polju. Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje« (13:44). Neke stvari zaslužuju da se potrudimo kako bi ih pronašli.

Kroz cijelu Bibliju Bog obećava da će Ga oni koji Ga traže pronaći. U Ponovljenom zakonu objašnjava Izraelcima da će Ga naći kada odbace svoje grijehe i počnu »tražiti Ga svim srcem i svom dušom« (4:28,29). U Drugoj knjizi Ljetopisa kralja Asu ohrabrilo je slično obećanje (15:2). A u Jeremiji Bog daje obećanje izgnanicima: »Sabrat ću vas iz svih naroda i iz svih mjesta kamo sam vas razagnao« (29:13,14).

Tražimo li Boga u Njegovoj riječi, štovanju i svakodnevnom životu, pronaći ćemo Ga. A to je neusporedivo bolje od trenutka kada je Carol izvadila svoj prsten iz vreće za smeće!

– Julie Schwab

Da bismo pronašli Boga, moramo biti voljni potražiti Ga.