Slike ljubavi

Pročitajte: Druga Ivanova poslanica 1:1-6

1 Starješina izabranoj gospođi i njezinoj djeci koju ja ljubim u Istini, i ne samo ja nego svi koji spoznaše Istinu, 2 zbog Istine koja ostaje u nama, i bit će s nama dovijeka. 3 Neka bude s nama milost, milosrđe, mir od Boga Oca i od Isusa Krista, Očeva Sina, u istini i ljubavi!
4 Vrlo se obradovah što nađoh među tvojom djecom takve koji hode u Istini, kao što primismo zapovijed od Oca. 5 I sad te molim, gospođo, ne kao da ti pišem novu zapovijed, nego zapovijed koju imamo od početka: ljubimo jedni druge. 6 A u ovom je ljubav: da živimo po njegovim zapovijedima. Kao što čuste od početka, ovo je njegova zapovijed: da živite po njoj.

… ne kao da ti pišem novu zapovijed, nego zapovijed koju imamo od početka: ljubimo jedni druge.

2 Ivanova 1:5

MOJA djeca i ja započeli smo novu svakodnevnu praksu. Svake večeri uzmemo bojice i zapalimo svijeću. Zamolimo Boga da nam osvijetli put, uzmemo svoje dnevnike i nacrtamo ili napišemo odgovor na dva pitanja: Kada sam danas pokazao ljubav? I kada sam danas uskratio ljubav?

Ljubav prema bližnjima je važan dio kršćanskog života »od početka« (r. 5). O tome Ivan piše u svojem drugom pismu svojoj crkvi. Traži od njih da vole jedni druge iz poslušnosti Bogu (r. r. 5,6). Ljubav je jedna od omiljenih tema Ivanovih pisama. On kaže da je iskazivanje ljubavi jedan od načina da »znamo da smo od istine« (1 Ivanova 3:18,19), da živimo u Božjoj prisutnosti. Kada moja djeca i ja razgovaramo o tome, zaključujemo da se ljubav vidi u jednostavnim postupcima: pozvati nekoga da dođe pod naš kišobran, utješiti onoga tko je tužan ili skuhati nečije omiljeno jelo. Trenuci kada uskraćujemo ljubav su jednako tako praktični: ogovaramo, škrti smo ili udovoljavamo vlastitim željama ne vodeći računa o potrebama drugih.

Obraćanje pozornosti na te stvari svake večeri pomaže nam da ih postajemo sve svjesniji, i da sve više pazimo što nam Duh pokazuje na našem životnom putu. Uz pomoć Duha, učimo hodati u ljubavi (2 Ivanova 1:6).

– Amy Peterson

Kako danas mogu pokazati ljubav?