Svjetlo svijeta

Pročitajte: Otkrivenje 3:14-22

14 Anđelu Crkve u Laodiceji napiši: »Ovako govori Amen, vjerni i istiniti svjedok, početak Božjega stvorenja. 15 Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! 16 Ali jer si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvat ću te iz svojih usta. 17 Govoriš naime: Bogat sam, obogatio sam se i ništa ne trebam, a ne znaš da si bijedan i nevoljan, siromah, slijep i gol. 18 Savjetujem ti da kupiš kod mene zlata žeženoga u ognju, da se obogatiš te da odjeneš bijelu odjeću, kako se ne bi pokazala tvoja sramotna golotinja. Kupi i masti da pomažeš svoje oči te vidiš. 19 Ja korim i kažnjavam sve koje ljubim. Stoga budi revan i osvijesti se! 20 Evo stojim na vratima i kucam: onome tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću i večerat ću s njim, i on sa mnom. 21 Onome tko pobijedi, dat ću da sjedi sa mnom na mome prijestolju, kao što i ja pobijedih i sjedoh sa svojim Ocem na njegovo prijestolje.« 22 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama.

Evo stojim na vratima i kucam: onome tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću i večerat ću s njim, i on sa mnom.

Otkrivenje 3:20

JEDNO od meni najdražih umjetničkih djela nalazi se u kapeli Keble Collegea u Oxfordu, Engleska. Slika Light of the World (Svjetlo svijeta) engleskog slikara Williama Holmana Hunta prikazuje Isusa koji u ruci drži fenjer i kuca na vrata kuće.

Jedna od posebnosti te slike je da vrata nemaju kvaku. Kada su ga pitali kako se otvaraju ta vrata, Hunt je objasnio da je želio nacrtati prizor iz Otrivenja 3:20 gdje piše: »Ako tko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerati s njim, i on sa mnom« (K. S).

Riječi apostola Ivana i ta slika govore o Isusovoj dobroti. On nježno kuca na vrata našega srca i nudi mir. Isus stoji i strpljivo čeka da mi odgovorimo. On sam ne otvora vrata i ne ulazi na silu u naš život. Ne nameće nam svoju volju. Naprotiv, On svim ljudima nudi dar spasenja i svjetlost da nas vodi.

Svakome tko otvori vrata, obećava da će ući. Nema drugih zahtjeva ili uvjeta.

Ako čujete Isusov glas i Njegovo nježno kucanje na vratima svoga srca, ohrabrite se. On vas strpljivo čeka i ući će ako ga pozovete.

– Lisa Samra

Otvorite vrata Isusu; On vas strpljivo čeka.