Stranci dočekuju strance

Pročitajte: Levitski zakonik 19:1-9,33,34
1 Još zapovjedi Gospodin Mojsiju: 2 »Kaži svoj izraelskoj općini ove propise: Budite sveti, jer sam ja, Gospodin, Bog vaš, svet!
3 Svaki neka poštuje oca i majku, i neka drži moje subote. Ja sam Gospodin, Bog vaš. 4 Ne obraćajte se ništavilima. Ne pravite sebi lijevanih kumira. Ja sam Gospodin, Bog vaš!
5 Kad prinosite Gospodinu žrtvu mirotvornu, onda je žrtvujte tako da se milostivo primi od vas! 6 U dan kad je žrtvujete, ili dan poslije, treba je pojesti. Što preostane do trećega dana, treba sažeći. 7 Ako bi se ipak treći dan što od toga jelo, to bi bilo meso pokvareno i ne bi se milostivo primilo. 8 Tko jede od toga, natovaruje krivnju na sebe. Jer je oskvrnuo što je Gospodinu sveto. Takav će se istrijebiti iz svojega naroda.
9 Kad spremate žetvu svoje zemlje, nemojte požeti polja sve do krajnjega ruba i ne skupljajte ostatke po žetvi!

33 Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. 34 Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas! Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Gospodin, Bog vaš.

Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. Ljubite ga kao sebe same!

Levitski zakonik 19:33,34

KADA smo se moj suprug i ja preselili u Seattle kako bismo bili blizu njegove sestre, nismo znali gdje ćemo živjeti ni raditi. Lokalna nam je crkva pomogla pronaći smještaj – kuću s mnogo spavaćih soba. Mi smo se koristili jednom sobom, a ostalima studenti iz drugih zemalja. Sljedeće smo tri godine bili stranci koji su dočekivali strance: dijelili smo dom i obroke s ljudima iz cijelog svijeta, a svakoga petka organizirali smo proučavanje Biblije za još desetak studenata.

Božji narod zna što znači biti daleko od doma. Nekoliko stotina godina Izraelci su doslovno bili stranci – i robovi – u Egiptu. U 19. poglavlju Levitskog zakonika, uz već poznate zapovijedi: »Svaki neka poštuje oca i majku« i »Ne kradite« (r. r. 3,11), Bog podsjeća svoj narod da skrbi o strancima jer su i sami iskusili što znači biti stranac i bojati se (r. r. 33,34).

Iako danas kao sljedbenici Božji nismo svi doživjeli doslovno progonstvo, svi znamo kako je biti došljak i putnik na zemlji (1 Petrova 2:11) – osjećati da ne pripadamo nigdje jer zapravo pripadamo Kraljevstvu nebeskom. Pozvani smo stvoriti zajednicu gostoljubivosti – došljaci koji pozivaju došljake u Božju obitelj. Gostoljubivost koju smo moj muž i ja doživjeli u Seattleu naučila nas je da pružamo dobrodošlicu drugima – to znači biti dio Božje obitelji (Rimljanima 12:13).

– Amy Peterson

Kome ja mogu pružiti gostoprimstvo?