Kuća na stijeni

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:46-49

46 Što me zovete: Gospodine, Gospodine, a ne činite što govorim? 47 Pokazat ću vam na koga je nalik onaj koji dolazi k meni, sluša moje riječi i izvršava ih. 48 On je nalik na čovjeka koji je sagradio kuću, duboko kopao i udario temelj na stijeni. Dođe poplava, navali bujica na tu kuću. Ali je nije mogla potresti jer je bila dobro sagrađena.
49 A tko sluša moje riječi, ali ih ne izvršava, nalik je na čovjeka koji sazida svoju kuću na tlu i bez temelja. Kad na nju navali bujica, odmah padne i – velika bude ruševina od one kuće.«

Dođe poplava, navali bujica na tu kuću. Ali je nije mogla potresti jer je bila dobro sagrađena.

Luka 6:48

NAKON što su nekoliko godina živjeli u svojoj kući, moji su prijatelji shvatili da njihov dnevni boravak tone – na zidovima su se pojavile pukotine, a prozor više nisu mogli otvoriti. Ustanovili su da je sazidan naknadno i da nema temelj. Da bi to popravili, zidari su radili nekoliko mjeseci, ali najprije su morali napraviti temelj. Kada sam nakon toga posjetila svoje prijatelje, nisam baš vidjela razliku (iako su pukotine nestale i prozor se otvarao). Ali shvatila sam važnost čvrstog temelja.

To vrijedi i za naš život. Isus je ispričao prispodobu o mudrim i bezumnim graditeljima kako bi istaknuo koliko je važno slušati Ga (r. r. 46-49). Oni koji čuju i poslušaju Njegove riječi su poput osobe koja gradi kuću na čvrstom temelju, za razliku od onih koji čuju, no ne mare. Isus je uvjeravao one koji Ga slušaju da će, kad oluje dođu, njihova kuća ostati na mjestu. Njihova se vjera neće pokolebati.

Možemo biti potpuno mirni jer znamo da će, čujemo li i poslušamo li Isusa, On biti čvrsti temelj našega života. Možemo ojačati svoju ljubav prema Njemu čitajući Bibliju, moleći se i učeći od drugih kršćana. A onda, kad naiđu kiše i bujica – bila to izdaja, bol ili razočaranje – možemo biti sigurni da je naš temelj čvrst. Naš će Spasitelj pružiti potporu koju trebamo.

– Amy Boucher Pye

Slušanje i poslušnost Isusu daju nam čvrsti temelj.