Pronaći put kući

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 1:3-11

3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog sve utjehe 4 koji nas tješi u svakoj nevolji, da bismo utjehom kojom nas same tješi Bog, mi mogli utješiti one koji su u svakoj nevolji. 5 Doista, kao što obiluju Kristove patnje u nama, tako po Kristu obiluje i naša utjeha. 6 Ako li smo u nevolji, za vašu je utjehu i spasenje, ili ako nas Bog tješi, za vašu je utjehu koja djeluje da podnosite postojano iste patnje što ih i mi podnosimo. 7 A naša je nada čvrsta jer znamo: kao što ste dionici u našim patnjama, tako ćete biti i u utjesi. 8 Doista, braćo, nećemo vam zatajiti našu nevolju koja nas je zadesila u Aziji, kad smo bili preko mjere i preko snage opterećeni, tako da smo već očajavali za život. 9 Da, sami u sebi spremili smo se na smrtnu osudu, kako se ne bismo uzdali u sebe, nego u Boga koji uskrisava mrtve. 10 On nas je izbavio od strahovite smrtne opasnosti i izbavljat će nas. U njega se uzdamo da će nas i dalje izbavljati, 11 jer nam i vi pomažete molitvom da mnogi zahvale Bogu za milost koja nam je udijeljena po mnogima, zbog vas.

Blagoslovljen Bog… koji nas tješi u svakoj nevolji, da bismo utjehom kojom nas same tješi Bog, mi mogli utješiti one koji su u svakoj nevolji.

2 Korinćanima 1:3,4

PONEKAD putovanje kroz život može biti toliko teško da smo shrvani i čini nam se da nema kraja mraku. Tijekom takva razdoblja u životu naše obitelji, moja supruga je jednoga jutra nakon vremena provedenog u molitvi naučila nešto novo. »Mislim da Bog želi da na svjetlu ne zaboravimo ono smo naučili u ovome mraku«, rekla je.

Pavao to isto piše Korinćanima (r. 1), nakon što opisuje velike nevolje koje su on i njegovi suradnici podnijeli u Maloj Aziji. Želi da Korinćani shvate da Bog može ‘otkupiti’ i naše najmračnije trenutke. On nas tješi kako bismo mi mogli tješiti druge (r. 4). Bog je Pavla i njegove suradnike kroz nevolje naučio ono čime će utješiti Korinćane kada ih snađu slične nevolje. On to radi i nama, ako smo spremni slušati. ‘Otkupit’ će naše nevolje tako što će nas naučiti kako to što smo kroz njih naučili upotrijebiti da bismo pomogli drugima.

Jeste li sada u mraku? Ohrabrite se Pavlovim riječima i iskustvom. Vjerujte da Bog upravo sada usmjerava vaše korake i utiskuje svoje istine u vaše srce kako biste ih mogli podijeliti s drugima koji su u sličnim okolnostima. Vi ste bili tamo, prošli ste to i znate put kući.

– Randy Kilgore

Nikada nemojte zaboraviti na svjetlu ono što ste naučili u mraku.