Oni koji ohrabruju

Pročitajte: Djela apostolska 9:26-31

26 A kad dođe Savao u Jeruzalem, gledao je da se pridruži učenicima; i svi su ga se bojali jer nisu vjerovali da je učenik. 27 Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima i pripovjedi im kako je na putu vidio Gospodina, kako mu je govorio i kako je u Damasku hrabro propovijedao u Isusovo ime. 28 I tako je on s njima u Jeruzalemu izlazio i ulazio, i hrabro je propovijedao u ime Gospodnje. 29 Govorio je i raspravljao s helenistima; a oni su gledali da ga ubiju. 30 Kad to doznaše braća, odvedoše ga u Cezareju i otputiše u Tarz.
31 A Crkva je po svoj Judeji i Galileji i Samariji bila u miru, i napredovala je, i hodila je u Gospodnjem strahu, i umnožavala se uz pomoć Duha Svetoga.

Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima.

Djela ap. 9:27

FILM Kraljev govor, snimljen 2010., govori o britanskom kralju Georgeu VI. koji je neočekivano postao vladarom nakon što se njegov brat odrekao prijestolja. S državom na rubu Drugoga svjetskog rata i zbog sve većeg utjecaja radija, vladini su dužnosnici shvatili da je za podizanje morala važno da kralj bude dobar govornik. Međutim, kralj je mucao.

Meni se posebno svidio lik Georgeove žene Elizabeth. Dok se George trudio pobijediti mucanje, bila je uz njega, hrabrila ga i pomogla da uspije i bude dobar vladar.

Biblija spominje niz hrabritelja koji su bili snažna potpora u teškim okolnosti. Mojsije je imao podršku Arona i Hura (pročitajte Izlazak 17:8-16). Elizabeta je hrabrila svoju trudnu rođakinju Mariju (pročitajte Luka 1:42-45). Nakon svog obraćenja, Pavao je trebao potporu Barnabe. Ostali učenici su se još uvijek bojali Pavla i Barnaba je, po cijenu vlastita ugleda, stao uz njega (Djela ap. 9:27). Zbog njegove potpore kršćanska je zajednica prihvatila Pavla. Poslije je Barnaba bio Pavlov pratitelj i suradnik (Djela ap. 14). Usprkos opasnostima zajedno su naviještali Evanđelje.

Ova se zapovijed odnosi i na nas: »Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro« (1 Solunjanima 5:11). Neka nam Bog pomogne to činiti.

– Lisa Samra

Hrabrenje i poticanje mogu učiniti veliku razliku.