Slušati svoga brata

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 18:15-20

15 Ako tvoj brat pogriješi protiv tebe, pođi i opomeni ga u četiri oka! Ako te posluša, dobio si svojega brata. 16 Ako te ne posluša, uzmi sa sobom još jednu ili dvije osobe, da se svaki spor uredi izjavom dvojice ili trojice svjedoka. 17 Ako ni njih ne posluša, kaži Crkvi! Ako li ne posluša ni Crkve, neka ti bude kao neznabožac i carinik! 18 Zaista kažem vam: Što god svežete na zemlji, bit će svezano i na nebu, i što god razriješite na zemlji, bit će razriješeno i na nebu. 19 Nadalje vam kažem: Ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zamole što mu drago, moj nebeski Otac će im dati. 20 Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, ondje sam ja među njima.«

Onaj koji vrati grješnika s njegova krivoga puta, spasit će mu život od smrti i pokrit će mnoštvo grijehâ.

Jakov 5:20

»MORAŠ me slušati, ja sam tvoj brat!« Zabrinuti je stariji brat to rekao svome mlađem bratu koji se, u susjednom dvorištu, udaljavao od njega više nego što je on smatrao sigurnim. Jasno da je starije dijete moglo bolje procijeniti što je najbolje u danoj situaciji.

Koliko nas se oglušilo na mudar savjet brata ili sestre? Ako ste se morali suočiti s posljedicama neuvažavanja dobrog savjeta nekoga tko je zreliji, niste sami.

Jedno od najvećih bogatstava koje možemo imati u Isusu je obitelj – oni koji su duhovno povezani zbog zajedničke vjere u Njega. Ta obitelj uključuje zrele muškarce i žene koji vole Boga i jedni druge. Poput mlađeg brata u mome susjedstvu, i mi ponekad trebamo riječ upozorenja ili ukor kako bismo se vratili na pravi put. To je osobito točno kada netko uvrijedi nas ili mi nekoga. Činiti ono što je ispravno može biti teško. No Isusove riječi u Evanđelju po Mateju 18:15-20 pokazuju nam što trebamo učiniti kada pogriješi netko u našoj duhovnoj obitelji.

Budimo zahvalni što milosrdni nebeski Otac dovodi u naš život ljude koji su nam spremni pomoći da proslavimo Njega i druge. I kada slušamo, stvari u našoj obitelji se popravljaju (r. 15).

– Arthur Jackson

Mudrost raste kad slušamo riječi zrelih vjernika.