Ne riječ o ribi

Pročitajte: Jona 3:10 – 4:4

10 Kada Bog vidje njihova djela, da se naime okaniše svojega zla puta, sažali se Bog zbog nesreće kojom im je bio zaprijetio, i ne učini je.
4
1 To vrlo ozlovolji Jonu i on se razljuti. 2 Ovako se on pomoli Gospodinu: »Ah, Gospodine, to je eto ono što sam mislio kad sam još bio u svojoj postojbini! Upravo sam zato htio prije pobjeći u Taršiš. Jer sam znao da si ti milostiv i milosrdan Bog, strpljiv i bogat milosrđem, i sažališ se zbog nesreće. 3 A sada, Gospodine, uzmi ipak moj život od mene, jer je bolje za me da umrem nego da živim!« 4 Ali ga Gospodin samo upita: »Je li pravo od tebe da si tako zlovoljan?«

Kada Bog vidje njihova djela, da se naime okaniše svojega zla puta, sažali se Bog zbog nesreće kojom im je bio zaprijetio, i ne učini je.

Jona 3:10

MIGALOO, prvi zabilježeni albino grbavi kit, viđen je u više navrata s obale australskoga Južnog Queenslanda. Prekrasno stvorenje, dugačko oko dvanaest metara, toliko je rijetko da je Australija donijela poseban zakon kako bi ga zaštitila.

Biblija nam govori o velikoj ribi, toliko rijetkoj da je vjerojatno bila ondje samo kako bi progutala odbjeglog proroka (Jona 2:1). Većina vas čula je o tome. Bog je rekao Joni da Ninivljanima kaže da će ih Bog uništiti. Ali Jona nije želio ni čuti za njih jer su bili poznati po okrutnosti prema svima, uključujući Hebreje. I pobjegao je. Stvari su krenule po zlu. Nakon tri dana u utrobi ribe Jona se pokajao. Na kraju je propovijedao Ninivljanima, i pokajali su se i oni (r. r. 5-10).

Odlična priča, zar ne? Osim što tu ne završava. Ninivljani su se pokajali, no Jona je bio nezadovoljan. »Jer sam znao da si milostiv i milosrdan Bog, strpljiv i bogat milosrđem i sazališ se zbog nesreće« (4:2), molio se. Nakon što je spašen od sigurne smrti, bio je tako ljutit da je želio umrijeti (r. 3).

No ovdje uopće nije riječ o ribi nego o ljudskoj prirodi i prirodi Boga koji nas traži. »Ne kasni Gospodin… nego je strpljiv… ne će da se tko izgubi, nego da se svi obrate« (2 Petrova 3:9). Bog nudi svoju ljubav Ninivljanima, vama i meni.

– Tim Gustafson

Naša je ljubav ograničena; Božja je ljubav bezgranična.