Za svoje prijatelje

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:5-17

5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici. 9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Ovo je Moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam Ja vas ljubio!

Ivan 15:12

U romanu Emily Bronte, Orkanski visovi, svadljivi čovjek koji često citira Bibliju kako bi kritizirao druge, opisan je kao najdosadniji samopravedni licemjer koji koristi Bibliju tako da obećanja primjenjuje na sebe, a prokletstva na svoje bližnje. Duhovit opis, zar ne? Sigurno smo se odmah sjetili nekih ljudi. No nismo li mu svi bar malo slični – brzi osuditi nedostatke drugih, a opravdati svoje?

Biblija spominje ljude koji su bili sušta suprotnost; bili su spremni odreći se obećanja koja im je Bog dao, čak biti prokleti, ako bi time spasili druge. Sjetite se Mojsija koji je rekao da je spreman biti izbrisan iz Božje knjige samo da Bog oprosti Izraelcima (Izlazak 32:32). Ili Pavla, koji je »želio biti proklet i odvojen od Krista za svoju braću, sunarodnjake svoje po tijelu« (Rimljanima 9:3). Samopravednima kakvi prirodno jesmo, Sveto pismo ističe one koji vole druge više od sebe. I u konačnici, takva ljubav upućuje na Isusa. »Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje« (Ivan 5:13), naučavao je Isus. Čak i prije nego što smo ga upoznali, Isus nas je ljubio »do kraja« (13:1) – odabrao je smrt da nam daruje život.

Pozvani smo u Božju obitelj da volimo i budemo voljeni (15:9-12). I dok to činimo, svijet će vidjeti djelić Krista.

– Monica Brands

Kad volimo Krista, volimo druge.