Odvažnost

Pročitajte: Poslanica Efežanima 6:10-18

10 Uostalom, jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi! 11 Obucite se u punu Božju vojnu opremu da biste se mogli održati protiv đavolskih zasjeda! 12 Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta, protiv pakosnih duhova u zračnim visinama. 13 Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja! 14 Stojte dakle tako što ćete opasivati svoje bokove istinom, oblačiti oklop pravde, 15 te se obuvajte u spremnost za evanđelje mira! 16 A iznad svega uzimajte štit vjere kojim ćete moći gasiti sve ognjene strijele đavla! 17 Stavljajte na glavu kacigu spasenja, u ruku uzimajte mač Duha koji je Božja riječ! 18 Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete.

Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta.

Efežanima 6:12

TERESA Prekerowa bila je tinejdžerica kada su nacisti napali njezinu domovinu Poljsku početkom Drugoga svjetskog rata. Bio je to početak holokausta i njezini su židovski susjedi počeli nestajati – odvodili su ih nacisti. Teresa i mnogi njezini sunarodnjaci riskirali su svoje živote da ih spase iz varšavskoga geta i od nacističkog progona. Teresa će poslije postati jednom od vodećih povjesničarki rata i holokausta. Zbog hrabrosti da se suprotstavi nadolazećem zlu, dobila je priznanje Pravednik među narodima i njezino se ime nalazi u Memorijalnom muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu, posvećenom žrtvama holokausta.

Da se suprotstavimo zlu, potrebna je hrabrost. Pavao je rekao crkvi u Efezu: »Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnika ovoga mračnog svijeta« (r. 12, K. S.). Jasno da se s tim nevidljivim silama ne možemo sami suočiti. Zato nam je Bog dao »duhovnu opremu« kojom se možemo »suprotstaviti đavolskim napadima« (r. 11, K. S.).

U čemu sve možemo pokazati odvažnost? U borbi protiv nepravde, zauzimanju za slabe ili zlostavljane. U svakom sukobu budimo odvažni – Bog nam je već dao sve što trebamo kako bismo stali na Njegovu stranu i suprotstavili se zlu.

– Bill Crowder

Budimo odvažni i stanimo na Božju stranu.