Mnogo više od riječi

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:22-30

22 Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se sve do sada. 23 A ne samo ono, nego i mi sami koji imamo prvine Duha, i mi sami u sebi uzdišemo čekajući posinjenje, otkupljenje svojega tijela. 24 U nadi se naime spasismo. A nada koja se vidi, nije nada; jer što tko vidi, kako će se tome nadati? 25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo sa strpljivošću.
26 A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem. 27 A onaj koji ispituje srca, zna što je želja Duha, jer po Božjoj volji posreduje za svete. 28 Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po njegovu naumu. 29 Jer one koje unaprijed zna, njih je i predodredio da budu slični obličju njegova Sina, da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje predodredi, njih i pozva; a koje pozva, njih i opravda; a koje opravda, njih i proslavi.

A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti;

Rimljanima 8:26

NA svečanosti predstavljanja Biblije netom prevedene na jezik tog dijela Afrike, jedan je primjerak darovan predstavniku lokalne vlasti. U znak zahvalnosti on ju je podigao prema nebu i izjavio: »Sada znamo da Bog razumije naš jezik! Možemo čitati Bibliju na svojemu materinskom jeziku.»

Ma koji bio naš materinski jezik, naš nebeski Otac ga razumije. No često Mu ne uspijevamo iskazati svoje najdublje čežnje. Apostol Pavao nas potiče da se molimo bez obzira na to kako se osjećamo. On govori o našemu napaćenom svijetu i vlastitoj boli: »Jer znamo da sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se sve do sada« (r. 22), i uspoređuje to sa zauzimanjem Svetoga Duha za nas. »A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem« (r. 26), nastavlja Pavao. Bog nas dobro poznaje. Zna naše čežnje, jezik našega srca i neizgovorene riječi, i pomaže nam u razgovoru s Bogom. Njegov nas Duh potiče da se mijenjamo, da postajemo sve sličnijima Božjem Sinu (r. 29).

Naš nebeski Otac razumije naš jezik i govori nam kroz svoju Riječ. Kada mislimo da naše molitve nisu dovoljno snažne ili su prekratke, Njegov Duh govori Ocu kroz nas. Bog žudi za time da razgovaramo s Njime u molitvi.

– Lawrence Darmani

Kada se osjećamo slabima dok se molimo, Božji Duh pomaže nam na načine koje ne možemo ni zamisliti.