On je ponio naš teret


Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:18-25

18 Znajte da od ispraznog načina života, što ste ga baštinili od otaca, niste otkupljeni raspadljivim srebrom ili zlatom, 19 nego skupocjenom krvlju Krista koji je nevini i besprijekorni Jaganjac. 20 On je, doduše, bio unaprijed određen od postanka svijeta, ali se pojavio tek u posljednja vremena zbog vas. 21 Vi po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih, i uvede ga u slavu, da trajno u Boga vjerujete i imate pouzdanje u njega.
22 Poslušni istini, očistili ste svoje duše za iskrenu bratsku ljubav. Zato ljubite svesrdno jedni druge. 23 Doista, preporođeni ste ne od sjemena koje trune, nego od onoga koje ne trune, živom i neprolaznom Božjom riječju. 24 Uistinu,
»svako je tijelo kao trava,
svaka njegova slava kao cvijet trave;
osuši se trava, i cvijet otpadne,
25 ali Gospodnja riječ ostaje dovijeka.«
A ova je riječ evanđelje koje vam je naviješteno.

On je naše grijehe sam na svojemu tijelu iznio na drvo, da grijesima umremo i pravdi živimo. Njegovim se ranama iscijeliste.

1 Petrova 2:24

NIJE neobično da komunalne naknade budu iznenađujuće visoke, ali Kieran Healy iz Sjeverne Karoline dobio je račun za vodu zbog kojeg možete dobiti srčani udar. U obavijesti je pisalo da duguje 100 milijuna dolara! Uvjeren da nije potrošio toliko vode u mjesec dana, Healy je u šali pitao može li dug platiti u obrocima.

Dugovati 100 milijuna dolara bio bi veliki teret, no to je gotovo ništa u usporedbi sa stvarnim – neizmjernim – teretom koji nosimo zbog grijeha. Pokušaj da nosimo teret i posljedice vlastitih grijeha naposljetku nas čini umornima i preplavljuje nas krivnja i stid. Mi ne možemo nositi taj teret.

I ne moramo. Kao što je Petar podsjetio vjernike, jedino je Isus, bezgrješni Božji Sin, mogao na sebe uzeti teški teret naših grijeha i njihove posljedice (r. 24). Svojom smrću na križu Isus je uzeo svu našu krivicu na sebe i ponudio nam oproštenje. Zato što je On ponio naš teret, mi ne moramo trpjeti kaznu koju zaslužujemo.

Umjesto da živimo u strahu i s osjećajem krivnje, zbog »ispraznog načina života« koji smo »baštinili« (1:18) možemo uživati u novome životu ljubavi i slobode (r. r. 22,23).

– Marvin Williams

Isus je ponio teret našega grijeha kako bi nam mogao dati blagoslov života.