Pitajte životinje

Pročitajte: Job 12:7-10

7 Upitaj stoku, naučit će te,
ili ptice nebeske, kazat će ti.
8 Pogledaj zemlju, pokazat će ti,
i ribe će ti morske pripovjediti:
9 Tko ne spozna iz svega toga
da je ruka Gospodnja to stvorila,
10 kojemu u rukama počiva život svih bića
i duh svakoga čovječjega tijela?

Upitaj stoku, naučit će te, ili ptice nebeske, kazat će ti.

Job 12:7

NAŠI su unuci bili oduševljeni jer su mogli izbliza gledati bjeloglavog orla. Čak su ga smjeli dodirnuti. Dok je volonterka koja pomaže u zoološkom vrtu govorila o toj veličanstvenoj ptici, koja je sjedila na njezinoj podlaktici, bila sam iznenađena da taj mužjak koji ima raspon krila od skoro dva metra, zbog šupljih kostiju, teži samo oko tri i pol kilograma.

To me je podsjetilo na veličanstvenog orla kojeg sam vidjela kako kruži iznad jezera, spremnog da se obruši i zgrabi plijen svojim kandžama. Sjetila sam se još jedne velike ptice – dugonoge plave čaplje koju sam kriomice gledala kako nepomično stoji u plićaku ribnjaka – spremna dugačkim kljunom uhvatiti ribu. A to su samo dvije od 10.000 vrsta ptica koje mogu usmjeriti naše misli prema našem Stvoritelju.

U knjizi o Jobu, Jobovi prijatelji raspravljaju o razlozima njegove patnje i pitaju: »Možeš li Božje tajne dokučiti?« (pročitajte 11:5-9). Job im odgovara: »Ali, pitaj zvijeri, i poučit će te; ptice nebeske pitaj, razjasnit će ti« (Job 12:7, K. S.).

Životinje svjedoče o istini da je Bog stvorio, skrbi i upravlja svojim stvorenjem i u njegovim »rukama počiva život svih bića« (r. 10). Budući da se Bog brine za ptice (pročitajte Matej 6:26; 10:29), budimo sigurni da voli i nas i da se brine za nas čak i onda kada ne razumijemo što se događa. Pogledajte prorodu oko sebe i učite od nje.

– Alyson Kieda

Božji nas svijet uči o Njemu. Upoznajte Ga!