Uvijek prihvaćeni

Pročitajte: Evanđelje po Luki 19:1-10

1 On dođe u Jerihon i prolazio je kroz mjesto. 2 Tamo je bio čovjek po imenu Zakej. Bio je carinički starješina, i bio je bogat. 3 Želio je vidjeti Isusa i upoznati ga, ali nije mogao od mnoštva naroda; jer je bio maloga rasta. 4 Zato potrča naprijed i popne se na divlju smokvu da ga mogne vidjeti; jer je Isus onuda trebao proći. 5 Kad dođe Isus na ono mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, brzo siđi; jer danas trebam proboraviti u tvojoj kući.« 6 I siđe brzo, i primi ga s radošću. 7 Svi koji to vidješe mrmljali su i govorili: »Svratio je u kuću grješnika.« 8 A Zakej stupi pred Gospodina i reče: »Gospodine, pola svog imanja dajem siromasima; i ako sam koga prevario, vraćam četverostruko.« 9 Isus mu reče: »Danas je došlo spasenje ovoj kući, jer je i on Abrahamov sin. 10 Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.«

Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti što je bilo izgubljeno.

Luka 19:10

NAKON što se nekoliko godina jako trudila, Angie je konačno napustila prestižnu osnovnu školu i upisala se u običnu. U singapurskom, natjecateljski usmjerenom obrazovnom okruženju, gdje je biti u prestižnoj školi značilo imati veće izglede u životu, mnogi bi to vidjeli kao neuspjeh.

Angieini su roditelji bili razočarani, a Angie je imala osjećaj da je nazadovala. No ubrzo nakon što je došla u novu školu, devetogodišnjakinja je shvatila koliko joj znači biti u razredu prosječnih učenika. »Mama, ja pripadam ovdje«, rekla je, »konačno sam prihvaćena!«

Sjetio sam se zgode sa Zakejom. Kako je morao biti uzbuđen kada se Isus pozvao u njegov dom, dom cariničkog starješine (Luka 19:5)! Krist je želio objedovati s onima koji su se osjećali nedostojnima, koji ne zaslužuju Božju milost (r. 10).

Nakon što nas je pronašao i zavolio nas baš takve kakvi smo bili, Isus nam je obećao da će nas učiniti savršenima svojom smrću i uskrsnućem. Postali smo savršeni jedino zahvaljujući Njegovoj milosti.

Često mi se čini da je moje duhovno putovanje neprestana borba i da moj život nije ni blizu Božjim mjerilima. I zato je velika utjeha znati da smo uvijek prihvaćeni, jer je posao Duha Svetoga oblikovati nas kako bismo sličili Isusu.

– Leslie Koh

Nismo savršeni, ali smo voljeni.