Ne može zadržati

Pročitajte: Djela apostolska 2:22-36

22 Izraelci, poslušajte ove riječi! Isusa Nazarećanina Bog je među vama potvrdio silnim djelima, čudesima i znacima koje učini Bog preko njega među vama, kao što i sami znate. 23 Po određenoj odluci i Božjoj promisli on je predan. Vi ste ga po rukama bezakonika pribili na križ i pogubili. 24 Ali je Bog raskinuo grozu smrti, i njega je uskrisio. Jer je bilo nemoguće da ona njim vlada. 25 David naime govori za njega:
Stalno imam Gospodina pred očima.
On mi stoji zdesna da se ne pokolebam.
26 Zato se raduje moje srce, i klikće moj jezik.
I tijelo će moje počivati u nadi.
27 Jer ne ćeš ostaviti moje duše u podzemlju,
niti ćeš dati da tvoj Svetac doživi trulež.
28 Pokazao si mi putove života,
i ispunit ćeš me veseljem pred licem svojim.
29 Braćo, neka mi je slobodno kazati vam za patrijarha Davida. On je umro i pokopan, i grob je njegov među nama do dana današnjega. 30 Budući da je dakle bio prorok i znao je da mu je Bog zakletvom potvrdio kako će jednoga od njegovih tjelesnih potomaka podignuti na njegovo prijestolje, 31 to je on, gledajući proročki, govorio za Mesijino uskrsnuće:
on ne će biti ostavljen u podzemlju
i njegovo tijelo ne će doživjeti truleži.
32 Ovoga je Isusa uskrisio Bog, čemu smo svi mi svjedoci. 33 Podignut dakle Božjom desnicom, primio je od Oca obećanoga Duha Svetoga, i sad ga je izlio, kako vidite i čujete. 34 David naime nije uzašao na nebo, nego sam govori:
Reče Gospodin mojemu Gospodinu:
Sjedi s moje desne
35 dok položim tvoje neprijatelje
za podnožje tvojim nogama.
36 Zasigurno dakle neka zna sav Izraelov dom: Ovoga Isusa, kojega vi razapeste, učinio je Bog Gospodinom i Mesijom.«

Ali je Bog raskinuo grozu smrti, i Njega je uskrisio. Jer je bilo nemoguće da ona Njim vlada.

Djela ap. 2:24

DOK je plivala s prijateljima u Meksičkom zaljevu, Caitlyn je napao morski pas. Grizao ju je za noge i borio se s njezinim tijelom. Da bi se obranila, Caitlyn ga je udarila u nos. Grabežljivac je otvorio ralje i otplivao poražen. Iako je zadobila višestruke ozljede, što je zahtijevalo stotinjak šavova, morski pas nije mogao svladati i zadržati Caitlyn.

Taj me događaj podsjeća na činjenicu da je Isus pobijedio smrt i okončao njezinu moć da zastrašuje i pobjeđuje Njegove sljedbenike. Smrt Ga nije mogla zadržati »u svojoj vlasti« (r. 24, K. S.), rekao je Petar mnoštvu u Jeruzalemu. A možda su upravo neki od njih vikali: »Neka se razapne!« (Matej 27:22) Kao rezultat toga, rimski su Ga vojnici pribili na križ gdje je visio sve dok nisu potvrdili da je mrtav. Isusovo je tijelo položeno u grob gdje je ostalo tri dana, a onda Ga je Bog uskrisio. Nakon uskrsnuća, Petar i drugi razgovarali su i jeli s Njim, a nakon četrdeset dana uzašao je na nebo, bio je »podignut pred njihovim očima« (Djela ap. 1:9).

Isusov je život na Zemlji završio u tjelesnoj patnji i tjeskobi, ali je Božja moć pobijedila grob. Zbog toga nas smrt – ili bilo koja druga nedaća – ne može zadrži u svojoj vlasti zauvijek. Jednog će dana svi vjernici biti u Božjoj prisutnosti. Usredotočeni na tu budućnost, slobodni smo već danas.

– Jennifer Benson Schuldt

Grob nas ne može zadržati »u svojoj vlasti«.