Što ti želiš, ne ja

Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:39-46

39 Tada izađe i ode, po svom običaju, na Maslinsku goru. Za njim su pošli njegovi učenici. 40 Kad dođe tamo, reče im: »Molite se da ne padnete u kušnju!« 41 Udalji se od njih koliko se može kamenom dobaciti, klekne na koljena i pomoli se: 42 »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude tvoja volja!« 43 Tada mu se ukaza anđeo s neba i okrijepi ga. 44 Kad ga je napala smrtna tjeskoba, molio se još usrdnije. Njegov je znoj bio kao kaplje krvi što su tekle na zemlju. 45 Diže se od molitve i pođe k svojim učenicima, ali ih nađe gdje spavaju od žalosti. 46 Tada im reče: »Što spavate? Ustanite i molite se da ne padnete u kušnju!«

Uzdaj se u Gospodina svim srcem!Ne oslanjaj se na svoju razboritost!

Izreke 3:5

KAMIL i Joelle bili su očajni kad je njihovoj osmogodišnjoj kćeri Rimi dijagnosticirana rijetka vrsta leukemije. Bolest je uzrokovala meningitis i moždani udar, i Rima je pala u komu. Liječnici su savjetovali njezinim roditeljima da organiziraju pogreb, dajući joj manje od 1 % izgleda da preživi.

Kamil i Joelle postili su i molili se za čudo. »Dok se molimo«, rekao je Kamil, »moramo se pouzdati u Boga. I moliti se kao Isus – ‘ne kako je želim, Oče, nego Ti’.« »Ali ja toliko želim da je Bog ozdravi!« iskreno je odgovorila Joelle. »Da! I trebamo tražiti!« rekao je Kamil. »Ali iskazujemo čast Bogu kad Mu se predajemo i kada je teško, jer je to Isus učinio«. Prije odlaska na križ, molio se: »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude Tvoja volja« (Luka 22:42). Moleći se »uzmi ovu čašu«, Isus je tražio da bude pošteđen odlaska na križ; ali podredio se Ocu iz ljubavi.

Prepuštanje naših želja Bogu nije lako. Njegovu mudrost često nije lako razumjeti u teškim trenucima. Kamilove i Joelline molitve su uslišane na čudesan način – Rima je danas zdrava petnaestogodišnjakinja.

Isus razumije svaku borbu. Čak i kada, zbog nas, Njegova molitva nije uslišana, pokazao nam je kako vjerovati Bogu u svakoj potrebi.

– James Banks

Bog uvijek zaslužuje našu predanost i veličanje.