Žarka ljubav

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 4:7-11

7 Svemu se približio kraj. Budite dakle mudri i budni u molitvama! 8 A prije svega imajte neprestanu ljubav među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha! 9 Budite gostoljubivi jedni prema drugima bez mrmljanja! 10 Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio, kao dobri upravitelji različite Božje milosti. 11 Ako tko govori, neka govori kao Božje riječi; ako tko služi, neka služi kao po jakosti koju Bog daje, da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu kome pripada slava i vlast u vijeke vjekova! Amen.

A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas.

Rimljanima 5:8

NA početku njihova poznanstva, Edwin Stanton osobno i profesionalno vrijeđao je američkog predsjednika Abrahama Lincolna – nazivao ga je »dugoruko stvorenje«. No, Lincoln je cijenio njegove sposobnosti, odlučio mu je oprostiti i čak ga je za vrijeme Građanskog rata imenovao ministrom rata. S godinama su postali vrlo bliski tako da je u noći nakon atentata Stanton bdjeo uz Lincolnovu postelju i kada je umro, suznih je očiju prošaptao: »Sada pripada vječnosti.«

Predivno pomirenje. Apostol Petar piše Isusovim sljedbenicima: »Prije svega, imajte žarku ljubav jedan prema drugomu; jer ‘ljubav oprašta mnoge grijehe’« (1 Petrova 4:8, K. S.). Pitam se je li se pišući to sjetio trenutka kada se odrekao Isusa (pročitajte Luka 22:54-62) i kako je On oprostio njemu. Žarka ljubav koju je Isus pokazao na križu oslobađa nas duga za naše grijehe i otvara nam put pomirenju s Bogom (pročitajte Kološanima 1:19,20). Zbog Njegova oproštenja možemo oprostiti drugima. Svjesni da to ne možemo u vlastitoj snazi, zatražimo Njegovu pomoć. Kada volimo druge zato što ih naš Spasitelj voli i opraštamo im, jer je On nama oprostio, Bog nam daje snagu da zaboravimo prošlost i krenemo s Njim u prekrasna nova mjesta milosti.

– James Banks

Božje oproštenje je test kojim sam i sam osuđen. Oswald Chambers