Selidba srca

Pročitajte: Knjiga brojeva 9:15-23
15 U dan kad je bio podignut sveti Šator, pokri oblak prebivalište u Šatoru zakona, i bio je navečer kao oganj nad prebivalištem, sve do jutra. 16 Tako ostade uvijek: Oblak ga je pokrivao, i to noću kao oganj. 17 Istom kad bi se oblak podigao iznad Šatora, polazili bi sinovi Izraelovi, i gdje bi se spustio oblak, ondje bi se sinovi Izraelovi utaborili. 18 Tako bi sinovi Izraelovi polazili uvijek po zapovijedi Gospodnjoj i utaborili se također po zapovijedi Gospodnjoj. Dok je god stajao oblak nad Svetim prebivalištem, ostajali bi utaboreni. 19 I kad je oblak dugo ostao nad prebivalištem, držali bi se sinovi Izraelovi naputka Gospodnjega i ne bi polazili. 20 Bilo je da je oblak ostao nad prebivalištem samo malo dana. Na Gospodnju zapovijed oni bi tad postavljali tabor i na zapovijed bi Gospodnju opet polazili. 21 Bilo je također da je oblak ostao samo od večeri do jutra. Kad bi se onda oblak ujutro podigao, oni bi polazili. Ili bi ostao dan i noć. Kad bi se onda oblak podigao, polazili bi. 22 Ili kad bi ostao oblak dva dana ili mjesec dana, ili još dulje nad prebivalištem, onda bi i sinovi Izraelovi ostali utaboreni i ne bi polazili. Istom kad bi se podigao, polazili bi. 23 Po Gospodnjoj zapovijedi postavljali bi tabor, i po njegovoj zapovijedi bi polazili. Držali su se Gospodnjega naputka, što je bio izišao od Gospodina preko Mojsija.

Istom kad bi se oblak podigao iznad Šatora, polazili bi sinovi Izraelovi, i gdje bi se spustio oblak, ondje bi se sinovi Izraelovi utaborili.

Brojevi 9:17

PREMA najnovijim istraživanjima, Amerikanci se u prosjeku sele jedanaest do dvanaest puta tijekom života. U posljednjih nekoliko godina 28 milijuna ljudi spakiralo se, preselilo i raspakiralo u novome domu.

Dok su Izraelci četrdeset godina boravili u pustinji, Gospodin u stupu od oblaka vodio je cijeli narod, korak po korak, prema novoj domovini. Stalno se ponavljalo isto i naprosto je bilo smiješno. Uvijek iznova ogromna bi obitelj pakirala i raspakirala ne samo svoje stvari nego i šator i namještaj Svetišta, gdje se Gospodin u stupu od oblaka susretao s Mojsijem (Izlazak 25:22). Mnogo godina poslije Isus će dati dublje značenje priči o selidbi Izraelaca. Umjesto da vodi kao stup od oblaka, došao je osobno. Kad je rekao: »Pođite za mnom!« (Matej 4:19), pokazao je da se najvažnije promjene adrese dogode na cestama srca. Dovevši i prijatelje i neprijatelje u podnožje rimskoga križa, pokazao je koliko je daleko spreman Gospodin ići da nas spasi.

Poput promjene adrese, takve su selidbe srca uznemirujuće. Ali jednoga dana, s prozora kuće našega Oca, vidjet ćemo da nas je Isus vodio cijelim putem.

– Mart DeHaan

Gospodine, znaš da se ne volimo seliti. Ali želimo Te slijediti. Molimo Te, pomogni nam.