Pripravljena dobra djela

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:6-10
6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Mi smo Njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Efežanima 2:10

KADA je krupni neznanac prišao mojoj ženi i meni tijekom našeg boravka u inozemstvu, ustuknuli smo. Naši praznici nisu baš bili ugodni; vikali su na nas, prevarili su nas ili iznudili nešto od nas više puta. Hoćemo li opet doživjeti neku od tih neugodnosti? No neznanac nam je samo htio pokazati mjesto s kojeg se pruža najljepši pogled na grad. Darovao nam je i čokoladicu, nasmiješio se i otišao. Taj nam je mali znak pažnje uljepšao dan – i spasio cijelo putovanje. Bili smo zahvalni – i čovjeku i Bogu što su nas obradovali. Što je potaknulo tog čovjeka da bude ljubazan prema dvoma strancima? Je li cijeloga dana hodao gradom s čokoladicama tražeći koga će razveseliti?

Nevjerojatno je kako najmanja sitnica može izazvati najveći osmijeh – i, možda, usmjeriti nekoga Bogu. Biblija naglašava važnost činjenja dobrih djela (Jakovljeva 2:17,24). Ako nam se to čini teškim, Bog nam jamči da ne samo da nas osposobljava i pomaže nam da to činimo nego je ta djela unaprijed pripravio da u njima živimo.

Možda je Bog unaprijed pripravio da ‘naletimo’ na nekoga tko treba danas riječ ohrabrenja ili nam pruža priliku da nekome pomognemo. Sve što moramo učiniti je biti poslušni i učiniti to.

– Leslie Koh

Bože, pomogni mi da volim druge kao što Ti voliš mene.