Otkriti svoje pravo ja

Pročitajte: Prva Ivanova poslan. 2:28 – 3:3
28 I sad, dječice, ostanite u njemu da imamo pouzdanje kad se pojavi, i da se ne osramotimo pred njim o njegovu dolasku. 29 Kao što znate da je on pravedan, znate i da je svaki koji čini pravdu od njega rođen.
3
1 Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac: mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega. 2 Ljubljeni, sad smo djeca Božja, i još se ne pokaza što ćemo biti. Znamo, kad se pokaže, da ćemo mu biti slični jer ćemo ga vidjeti kao što jest. 3 I svaki koji ima tu nadu u njega, čisti se kao i on što je čist.

Znamo, kad se pokaže, da ćemo Mu biti slični jer ćemo Ga vidjeti kao što jest.

1 Ivanova 3:2

»TKO sam ja?«pita se izblijedjela plišana životinja u dječjoj knjizi Nothing (Ništa) Micka Inkpena. Ostavljena u prašnjavu kutu, životinja čuje ljude koji raščišćavaju potkrovlje, da ga zovu ‘ništa’ i misli da mu je ime Ništa.

Susreti s drugim životinjama vraćaju mu uspomene. Ništa se prisjeća da je imao rep, brkove i pruge. No tek kada susreće prugastog mačka koji mu pomaže pronaći put kući, Ništa se sjeća tko je zapravo: prugasti mačak po imenu Toby. Vlasnik mu se jako obradovao. S ljubavlju ga obnavlja. Prišiva mu nove uši, rep, brkove i pruge.

Svaki put kad čitam tu knjigu, razmišljam o svom identitetu. Tko sam ja? Ivan, pišući vjernicima, kaže da »se zovemo djeca Božja, i jesmo« (3:1). Teško nam je razumjeti što to znači, ali kad vidimo Isusa, bit ćemo Mu »slični« (r. 2). Baš kao mačak Toby, jednog ćemo dana biti obnovljeni. Vratit će nam se naš pravi identitet koji je oštećen grijehom. Za sada, možemo to djelomično shvatiti i možemo prepoznati sliku Boga jedni u drugima. Ali jednoga dana, kada vidimo Isusa, bit ćemo potpuno obnovljeni i vratit će nam se identitet koji nam je Bog namijenio. Bit ćemo »novo stvorenje« (2 Korinćanima 5:17).

– Amy Peterson

Bože, hvala Ti što si nas spasio i obnovio.