Dobra djela

Pročitajte: Djela apostolska 9:32-42

32 I dogodi se, kad je Petar obilazio sve, da dođe i k svetima što su boravili u Lidi. 33 Nađe tamo jednoga čovjeka po imenu Eneju koji je već osam godina ležao na postelji, jer je bio uzet. 34 I reče mu Petar: »Eneja, iscjeljuje te Isus Krist. Ustani, i prostri sam sebi!« I odmah ustade. 35 Vidješe ga svi koji su stanovali u Lidi i Šaronu, i obratiše se Gospodinu.
36 U Jopi je bila jedna učenica po imenu Tabita, što znači Srna. I ona je bila puna dobrih djela i milostinja što ih je činila. 37 I dogodi se u one dane da ona oboli i umre. Onda je okupaše i položiše u gornjoj sobi. 38 Kako je Lida blizu Jope, učenici, čuvši da je Petar u njoj, poslaše dva čovjeka k njemu moleći: »Ne oklijevaj doći k nama!« 39 I ustade Petar i pođe s njima. I kad dođe, odvedoše ga u gornju sobu, i skupiše se oko njega sve udovice plačući i pokazujući mu gornje i donje haljine što ih je bila izradila Srna dok je bila s njima. 40 A Petar izagnavši sve napolje, kleče na koljena, pomoli se i okrenuvši se k mrtvom tijelu, reče: »Tabita, ustani!« A ona otvori svoje oči, pogleda Petra i sjede. 41 On joj pruži ruku i podiže je. Tada dozva svete i udovice i pokaza je živu. 42 I to se razglasi po svoj Jopi, i mnogi povjerovaše u Gospodina. 43 I dogodi se da on ostade mnogo dana u Jopi kod nekoga Šimuna, kožara.

I ona je bila puna dobrih djela i milostinja što ih je činila.

Djela ap 9:36

»ESTERA, dobila si dar od naše prijateljice Helen!« rekla mi je mama kada se vratila s posla. Živjele smo vrlo skromno, tako da je dobiti dar poštom bilo kao drugi Božić. Kroz tu divnu ženu Bog mi je pokazao da me voli i misli na mene

Siromašne udovice za koje je Tabita (Srna) izrađivala odjeću vjerojatno su se osjećale isto kao i ja. Ona je bila Isusova učenica, živjela je u Jopi i svi su ju poznavali po dobrim djelima. »Njezin se život sastojao samo od djela ljubavi koja i djela milosrđa« (r. 36, K. S.). A onda se razboljela i umrla. U to je vrijeme Petar bio u obližnjem gradu, pa su ga dvojica vjernika otišla potražiti i zamoliti da dođe u Jopu.

Kad je Petar došao, udovice kojima je Tabita pomogla pokazale su mu dokaz njezine ljubavi – »gornje i donje haljine što ih je bila izradila Srna« (r. 39). Ne znamo jesu li ga zamolile da učini nešto, ali potaknut Duhom Svetim Petar se pomolio i Bog ju je vratio u život! I što je bio rezultat Božje dobrote? »I to se razglasi po svoj Jopi, i mnogi povjerovaše u Gospodina« (r. 42).

Kada smo ljubazni prema onima koji nas okružuju, možda će ih to potaknuti da razmisle o Bogu i shvate da ih voli.

– Estera Pirosca Escobar

Budite živi izraz Božje dobrote; dobrota na licu, dobrota u očima, dobrota u osmijehu, dobrota. Majka Tereza