Odložite i krenite dalje

Pročitajte: Mudre izreke 15:30-33

30 Mio pogled razveseli srce,
vesela vijest oživi kosti.
31 Uho koje sluša spasonosne opomene,
boravi rado među mudrima.
32 Tko odbija pouku, prezire dobro svoje duše;
a tko sluša opomenu, steče sebi razboritost.
33 Strah je Gospodnji odgoj za mudrost;
pred čašću ide poniznost.

Uho koje sluša spasonosne opomene, boravi rado među mudrima.

Izreke 15:31

ČESTO se sjetim mudrog savjeta koji mi je jednom dao moj prijatelj, radijski voditelj. Na početku svoje karijere, dok je učio kako se nositi i s kritikama i s pohvalama, osjetio je da ga Bog ohrabruje da odloži oboje. Kakva korist ako to uzme k srcu? »Nauči što možeš od kritika i prihvati pohvale. Zatim ih odloži i ponizno kreni dalje u Božjoj milosti i snazi«, rekao mi je.

Kritike i pohvale bude u nama snažne osjećaje koji, ako izmaknu kontroli, mogu dovesti do loše slike o sebi ili prenapuhanog ega. U Izrekama čitamo o korisnosti ohrabrivanja i mudrih savjeta: »Radosna vijest oživi kosti. Uho koje posluša spasonosan ukor, prebiva među mudrima. Tko odbaci pouku, prezire vlastitu dušu, tko posluša ukor, stječe razboritost« (r. r. 30-32, K. S.).

Ako nas ukore, nastojmo se time okoristiti. Jer »uho koje posluša spasonosne opomene, boravi rado među mudrima« (r. 31). A ako smo blagoslovljeni riječima pohvale, one će nas osvježiti i ispuniti zahvalnošću. I dok ponizno hodimo s Bogom, On nam može pomoći da učimo i od kritika i pohvala, da ih zatim odložimo i krenemo dalje s Njime (r. 33).

– Ruth O’Reilly-Smith

Ne opterećujmo se kritikama i pohvalama. Učimo od njih.