Živa žrtva

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:1-8

1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.
3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio. 4 Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a svi udovi nemaju istu ulogu, 5 tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. 6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno.

Rimljanima 12:1

SESTRA moga djeda imala je uzbudljiv posao u oglašavanju i često je putovala na relaciji Chicago – New York. No odlučila je napustiti karijeru zbog ljubavi prema roditeljima. Živjeli su u Minnesoti i netko je trebao brinuti se o njima. Oba su njezina brata umrla mlada, u tragičnim okolnostima, i bila je jedino dijete svojih roditelja. Za nju je služenje njima bilo izraz njezine vjere i ljubavi prema Bogu.

U Poslanici koju im je napisao apostol Pavao potiče kršćane u Rimu da prikažu »svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu« (r. 1). Nadao se da će proširiti tu Kristovu požrtvovnu ljubav jedni na druge i da neće misliti o »sebi više no što valja misliti« (r. 3). Kad su počela neslaganja i podjele, pozvao ih je da odbace ponos jer »smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedni udovi jedan drugome« (r. 5). Žudio je za time da vole jedni druge takvom nesebičnom ljubavlju.

Svakoga dana imamo priliku služiti drugima. Primjerice, mogli bismo nekome prepustiti svoje mjesto u redu ili poput sestre moga djeda, njegovati nekoga tko je bolestan. Ili možemo s nekime podijeliti svoje iskustvo i pomoći mu savjetom. Kada prinosimo sebe kao »živu žrtvu«, veličamo Boga.

– Amy Boucher Pye

Kada služimo drugima u Njegovo ime, tada ugađamo Bogu.