Živjeti u Božjoj priči

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 13:8-14

8 Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedni druge; jer tko ljubi bližnjega, ispunio je Zakon. 9 Doista: »Ne čini preljub, ne ubijaj, ne kradi, ne želi požudno« i sve druge zapovijedi u ovoj su odredbi sadržane: »Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe!« 10 Ljubav ne čini zla bližnjemu. Stoga je ljubav punina Zakona.
11 Upoznajte ovo vrijeme: već je čas da se probudite od sna; jer je sada bliže naše spasenje negoli kad povjerovasmo. 12 Prođe noć, a dan se približi. Odbacimo dakle djela tmine, a obucimo se u oružje svjetla! 13 Hodimo pošteno kao po danu, ne u raskošnim gozbama i pijankama, ne u nečistoći i raspuštenosti, ne u svađi i zavisti; 14 nego se obucite u Gospodina Isusa Krista, i brinući se za tijelo ne ugađajte požudama!

Prođe noć, a dan se približi. Odbacimo dakle djela tmine, a obucimo se u oružje svjetla!

Rimljanima 13:12

ERNESTA Hemingwaya upitali su može li napisati zanimljivu priču od šest riječi. »Na prodaju. Cipelice za djetešce. Nenošene.« Ta je Hemingwayova priča snažna jer nas potiče da dodamo pojedinosti. Jesu li cipelice jednostavno bile suvišne zdravom djetetu? Ili je obitelj doživjela veliki gubitak – nešto što zahtijeva Božju neizmjernu ljubav i utjehu?

Najbolje priče izazivaju našu maštu, pa ne iznenađuje da najveća priča ikad ispričana rasplamsava našu kreativnost. Božja priča ima središnji zaplet: On je stvorio sve; mi (ljudska rasa) smo počinili grijeh; Isus je došao na zemlju, umro je i uskrsnuo da nas spasi od grijeha i sada čekamo Njegov povratak i obnovu svega stvorenja.

Znajući što je bilo i što će biti, kako bismo trebali živjeti? Ako Isus izbavlja cjelokupno stvorenje iz grčevitog stiska zla, tada »svucimo… sa sebe djela tame, a obucimo se u oružje svjetla!« (r. 12, K. S.) To uključuje okretanje od grijeha Božjom snagom i odluku da volimo Njega i druge (r. r. 8-10).

Načini na koje ćemo se s Isusom boriti protiv zla ovisit će o tome koje darove imamo i koje potrebe vidimo. Upotrijebimo svoju maštu i pogledajmo oko sebe. Potražimo ranjene i one koji plaču i pružimo im Božju pravednost, ljubav i utjehu kako nas On vodi.

– Mike Wittmer

Živite ulogu koju vam je Bog namijenio u svojoj priči.