Pogrešne informacije

Pročitajte: Mudre izreke 23:9-12

9 Luđaku ne govori ništa na uho;
jer on samo prezire tvoje mudre riječi!
10 Ne pomiči prastare granice;
ne prodiri u njivu siročadi!
11 Jer je jak njihov odvjetnik;
branit će njihovu stvar od tebe.
12 Podvrgni svoje srce nauku,
svoje uši razumnim riječima!

Podvrgni svoje srce nauku, svoje uši razumnim riječima!

Izreke 23:12

ZA nedavnog posjeta New Yorku moja supruga i ja poželjeli smo uživati u snijegu. Naručili smo taksi do kubanskog restorana pet kilometra udaljenog od našeg hotela. Unio sam podatke u aplikaciju taksi-službe i skoro sam pao u nesvijest kada sam vidio cijenu: 1.547,26 dolara. Nakon što sam se oporavio od šoka, shvatio sam da sam pogreškom zatražio vožnju do kuće – put od nekoliko stotina kilometara!

Ako raspolažete s pogrešnim informacijama, završit ćete s katastrofalnim rezultatima. Uvijek. Zbog toga nas Izreke potiču: »Obrati pouci srce svoje i uho svoje riječima mudrim« r. 12, K. S.) – Božjoj mudrosti. Ako umjesto toga tražimo savjet bezumnih, onih koji se pretvaraju da znaju više nego što znaju i koji su okrenuli leđa Bogu, bit ćemo u nevolji. Oni preziru »umne riječi« (r. 9, K. S.) i mogu nas odvesti na stranputicu svojim beskorisnim, pogrešnim pa čak i obmanjujućim savjetima.

Umjesto toga, podvrgnimo »svoje uši razumnim riječima« (r. 12). Možemo otvoriti svoje srce i primiti Božju oslobađajuću poduku, riječima nade. Slušamo li one koji su upoznali Božju mudrost, to će nam pomoći primiti i slijediti božansku mudrost. Ona nas nikada neće odvesti na krivi put. Potiče nas i vodi prema životu i cjelovitosti.

– Winn Collier

Mudrost bezumnika uvijek vodi u slijepu ulicu, a Božja mudrost uvijek otvara nove vidike.