Velika vijest!

Pročitajte: Psalam 51:3-9

3 Smiluj mi se, Bože, po svome milosrđu;
po velikom svom smilovanju uništi moje bezakonje!
4 Posve me operi od moje krivnje
i od mojega grijeha me očisti!
5 Jer ja poznajem svoje bezakonje,
moj grijeh mi je vazda pred očima.
6 Tebi, samo tebi sagriješih.
Što je pred tobom zlo to učinih,
tako da se ti pokazuješ pravedan u svojoj presudi,
besprijekoran u svojem sudu.
7 Gle, rođen sam u krivnji,
u grijehu me je već moja mati začela.
8 O, ti koji voliš iskrenost srca,
otkrij mi tajne svoje mudrosti!

9 Poškropi me izopom i bit ću čist.
Operi me i bit ću bjelji od snijega.

Smiluj mi se, Bože, po svome milosrđu.

Psalam 51:3

ČLANAK u lokalnim novinama bio je kratak, ali dirljiv. Nakon pohađanja vjerom nadahnutog programa o jačanju obiteljskih veza, skupina zatvorenika dobila je rijetku povlasticu. Njihove su ih obitelji mogle posjetiti i družiti se s njima. Neki nisu vidjeli svoju djecu godinama. Umjesto da razgovaraju kroz staklenu pregradu, mogli su dodirnuti i zagrliti svoje najdraže. Suze su tekle kako su se obitelji počele zbližavati i rane su počele zacjeljivati.

Za većinu čitatelja to je bila samo priča. No, za te obitelji, dodir voljenih bio je događaj koji je mijenjao živote – i za neke od njih započeo je proces opraštanja i pomirenja.

Božje oproštenje grijeha i ponuda pomirenja, omogućene kroz njegova Sina, više su od činjenice kršćanske vjere. Novost o pomirenju u članku podsjeća da je Isusova žrtva dobra vijest ne samo za svijet nego i za vas i za mene.

U trenucima kada nas preplavljuje osjećaj krivnje zbog nečega što smo učinili, to je vijest za koju se možemo čvrsto uhvatiti. Tada činjenica Božjega bezgraničnog milosrđa postaje osobna vijest: zato što je Isus umro umjesto nas možemo doći k Ocu potpuno čisti, »bjelji od snijega« (r. 9). U takvim razdobljima kada znamo da ne zaslužujemo Njegovu milost, možemo se držati jedine stvari na koju možemo računati: Božjeg milosrđa i smilovanja (r. 3).

– Leslie Koh

Oproštenje nije bilo kakva vijest – to je osobna vijest!